4 Makanan Popular Di Sarawak Yang Anda Mesti Cuba
Terdapat pelbagai-bagai makanan yang berada di Sarawak , kami dari #ILOVEBORNEO memilih 4 makanan yang popular di Sarawak
1.Kek Lapis Sarawak – Pastikan yang original
kek lapis sarawak diketegorikan sebagai kuih yang popular di Sarawak.
kek lapis sarawak merupakan menu wajib dan paling popular ketika musim perayaan
terdapat pelbagai jenis kek lapis serawak dan setiap satunya sangat berbeza dengan yang lain , ia mempunya corak dan rsanya yang tersendiri
Harga bergantung kepada jenis corak, bahan dan size kek
2.Mee Kuching-Mee Dawai yang rangup
kredit-yienyien.com
Mee kucing merupakan makanan yang popular di Sarawak namun tidak boleh lawan rasa Laksa Sarawak dan Mee Kolok, tetapi ,mee kuncing mempunyai tarikan tersendiri , menyebabkan ramai orang sukakan makanan ini
Mee kucing kucing juga dikenali sebagai Mee Dawai kerana mee ini dihidangkan dalam keadaan keras dan rangup
mee ini boleh didapati di kebanyakan kedai terutamanya kedai makan sekitar kuching.
3.Mee Kolok
Mee Kolok merupakan makan yang bukan berasal dari Sarawak sendiri tetapi dibawa masuk oleh masrakat Cina ( Cina Sarawak) ketika mereka berhijrah ke sarawak
mee ini menjadi hidangan pupolar di kalangan semua penduduk Sarawak dan turut dihidangkan di kedai makanan Melayu
Bagi panggilan mee kolok ini, untuk masyarakat melayu tetap di panggil mee kolok, bagi masyarakat Cina dipanggil Kampua dan masyarakat iban memanggilnya sebagai Mee Rangkai dan Mee Kering
4.Laksa Sarawak
credit-huangkitchen.com
Laksa Sarawak seratus peratus berbeza dengan laksa-laksa yang terdapat di Semenanjung Malaysia seperti Laksa Penang, Laksa Johor dan banyak lagi
Yang berbezanya mee yang digunakan, kuah, rasa dan juga bahan penyediaan.
Kuah Laksa Sarawak kelihatan seperti kari, namun tidak langsung rasa seperti kari.
mempunyai rasa tersendiri dengan tambahan campuran daging atau ayam rebus, udang rebus, hirisan telur goreng dan bahan-bahan lain