Hati-hati kalau pergi membeli ayam panggang di bazaar
Ada Kesan Sampingan, Netizen Gesa Pantau Penggunaan Pewarna Pada Sayap Ayam Di Sabah. Dalam bulan Ramadan, bazaar ramadan menjadi tarikan utama bagi masyarakat Malaysia untuk membeli pelbagai jenis makanan dan minuman untuk berbuka puasa.
Namun, baru-baru ini terdapat laporan mengenai penggunaan pewarna merah dalam ayam panggang yang dijual di bazaar ramadan, yang menimbulkan kebimbangan di kalangan rakyat di Sabah.
Penggunaan pewarna berlebihan boleh membawa kesan sampingan
Pewarnaan makanan adalah satu amalan biasa dalam industri pemprosesan makanan untuk meningkatkan penampilan dan menarik minat pelanggan. Namun, penggunaan pewarna yang tidak diawasi dengan betul boleh membawa kesan sampingan kepada kesihatan manusia.
Dalam kes ayam panggang yang dijual di bazaar ramadan dengan pewarna merah, penggunaan pewarna ini boleh memberikan warna yang menarik dan beri kesan bahawa ayam tersebut lebih segar dan enak.
Kita perlu lebih peka terhadap penggunaan pewarna dalam makanan yang dijual di bazaar
Namun, penggunaan pewarna yang berlebihan dan tidak terkawal boleh menyebabkan kesan sampingan tindak balas alergi yang seperti ruam dan radang hidung (rhinitis), dan juga gejala yang boleh mengancam nyawa seperti tindak balas anafilaksis.
Oleh itu, sebagai pengguna, kita perlu lebih peka terhadap penggunaan pewarna dalam makanan yang dijual di bazaar ramadan. Kita perlu memastikan bahawa makanan yang kita beli mempunyai label makanan yang jelas dan mengelakkan pengambilan makanan yang mengandungi pewarna yang berbahaya.
Pihak berkuasa juga perlu mengambil tindakan yang sewajarnya untuk memastikan keselamatan makanan dan menjaga kesihatan rakyat Malaysia. Syarikat-syarikat makanan juga perlu mengambil tanggungjawab penuh dalam memastikan keselamatan dan kualiti produk mereka.