fbpx
Berita Dunia

Elon Musk Menempah Pereka Sut Marvel untuk Projek Membina sut Angkasawan Baharu

Elon Musk menempah pereka sut Marvel untuk projek membina  sut angkasawan baharu. Pemilik syarikat Tesla, Elon Musk telah Berjaya membina sut angkasawan baharu yang lebih cantik dengan design yang cool dan ianya digelar SpaceX.

Tetapi tidak hairanlah mengapa sut angkasawan ini mempunyai design yang lebih menarik daripada sut angkasawan yang kita sedia tahu. Pereka sut SpaceX elon Musk ialah Jose Fernandez seorang pereka kostum ‘Batman vs Superman’, ‘The Fantastic Four’, ‘The Avengers’ dan ‘X-Men 2’.  Ketika Jose Fernandez, pertama kali dihubungi Elon Musk untuk menjadi pereka SpaceX, dia tidak mengetahui apa-apa tentang sut angkasawan tersebut.  

Elon Musk Menempah Pereka Sut Marvel untuk Projek Membina sut Angkasawan Baharu

SpaceX diinspirasikan sempena rekaan tuxedo James Bond

Sebenarnya, pakaian SpaceX ini di inspirasikan daripada tuxedo James Bond dan direka semula oleh Tony Stark sebagai peningkatan sebagai pengembaraan baru James T. Kirk. Grafik, artikulasi dan selaras pakaian itu lebih kepada sebahagian dari gaya pop-komik kontinum gaya angkasa daripada kontinum NASA.

Setelah dijemput untuk menjadi salah satu daripada enam orang untuk bekerjasama dengan Elon Musk, Jose Fernandez telah Berjaya mereka helmet angkasawan (dengan masa dua minggu sahaja) dan akhirnya Jose bekerjasama dengan Elon Musk selama enam bulan untuk membuat prancangan untuk sut SpaceX dan akhirnya ianya direka sebaliknya supaya ianya boleh memenuhi keperluan apabila berada di ruang angkasa.

Fernandez juga memberitahu bahawa sepanjang proses mereka SpaceX, Elon Musk kerap sekali mengatakan “Sesiapapun akan kelihatan lebih baik jika memakai tuxedo, tidak kira apa ukuran dan bentuknya”. Matlamatnya kata Fernandez adalah supaya setiap kali Ketika angkasawan memakai sut ini mereka akan merasa mereka kelihatan lebih baik tanpa memerlukan tuxedo untuk merasa lebih elegan.

Gambar sekadar hiasan

Kepentingan sesuatu design untuk meningkatkan kekuatan pemasaran

Seperti Steve Jobs juga, Musk amatlah menitik beratkan kepentingan rekaan bentuk terutama lagi dari segi teknologi. Pada tahun 2016, Y Combinator bahawa dia mengahabiskan 80% waktunya untuk kejuruteraan dan design.

Dia faham bahawa rupa sesuatu adalah sebahagian daripada kisah yang ingin diceritakan. Dengan kejuruteraan dan design yang menarik dan kukuh ianya dapat mewujudkan hubungan emosi yang akan diterjemahkan ke dalam kekuatan pasaran, serta pengiktirafan subliminal terhadap kumpulan yang berasal dari gaya yang boleh dikongsi Bersama.

Baca lagi di sini:

Artikel Berkaitan

Back to top button