fbpx
Berita Dunia

Filipina Bakal Wujudkan Semula Pejabat Untuk Menuntut Sabah

Filipina datang lagi~

Filipina Bakal Wujudkan Semula Pejabat Untuk Menuntut Sabah. Terkini dilaporkan Setiausaha Luar Filipina mengumumkan tujuannya untuk mewujudkan semula sebuah pejabat di Jabatan Luar Negeri yang dikhaskan untuk menuntut Sabah setelah Malaysia mengeluarkan nota lisan mengenai tuntutan tersebut minggu lalu.

Pengumuman Teodoro Locsin Jr dinyatakan menerusi akhbar Filipina, The Inquirer.

Filipina Bakal Wujudkan Semula Pejabat Untuk Menuntut Sabah
Filipina Bakal Wujudkan Semula Pejabat Untuk Menuntut Sabah

Office of North Borneo Affairs

Menurut The Inquirer, Locsin mengungkit kembali Office of North Borneo Affairs yang kini tidak berfungsi susulan serangkaian tweet di mana beliau mendakwa ada ‘tawaran berulang’ untuk menjatuhkan tuntutan ke atas Sabah.

Setiausaha Luar Filipina mencetuskan kemarahan warga Malaysia sebulan lalu apabila mengeluarkan kenyataan menerusi Twitter tentang Sabah:

“Saya ingin tahu adakah ia masih wujud. Akan menghidupkan semula,” katanya, merujuk kepada pejabat tersebut.

Akhbar itu mengatakan Locsin, dalam satu tweet pada hari Ahad, telah menyiratkan bahawa tawaran rasuah “besar” telah dibuat kepada pegawai Filipina untuk menolak tuntutan Sabah.

“Berdasarkan sejarah, terdapat tawaran berulang untuk meninggalkan tuntutan Sabah kita dari calon presiden yang bercita-cita sejak akhir 1970-an, biasanya pembangkang kerana mereka sangat memerlukan dana kempen tetapi juga pentadbiran,” kata Locsin.

Beliau menindaklanjutinya dengan tweet semalam di mana beliau mengatakan,

“Masyarakat Filipina harus tahu bahawa apa yang ditawarkan sangat besar sehingga godaan untuk mengkhianati adalah tidak masuk akal. Menyerahkannya kepada diplomat tidak cukup untuk menjaga kepentingan nasional dalam perkara itu. Terdapat godaan tambahan untuk merasa diterima di negara tuan rumah.”

Filipina Bakal Wujudkan Semula Pejabat Untuk Menuntut Sabah
Isu tuntutan Filipina ke atas Sabah telah berlaku selama beberapa tahun.

Nota lisan, komunikasi diplomatik, diserahkan untuk menegaskan Kuala Lumpur “tidak pernah mengiktiraf tuntutan Republik Filipina,”

The Inquirer sebelum ini telah melaporkan bahawa Permanent Mission of Malaysia ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) telah menyerahkan nota lisan, bentuk komunikasi diplomatik, bertarikh Jumaat lalu.

Akhbar tersebut menyatakan nota itu berkata bahawa Kuala Lumpur “tidak pernah mengiktiraf tuntutan Republik Filipina terhadap negeri Sabah di Malaysia, yang sebelumnya dikenali sebagai Borneo Utara.”

Akhbar itu menambah bahawa Malaysia mengetengahkan keputusan Oktober 2001 dengan Keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa mengenai tuntutan Manila mengenai negara yang dipertikaikan.

Tuntutan Filipina ke atas Sabah telah menjadi isu lama yang bermula sejak zaman Kesultanan Sulu.

Sekitar dua minggu yang lalu, masalah itu menjadi hangat ketika Jawatankuasa Rumah Luar Negeri Filipina menyetujui rang undang-undang yang meminta pencetakan peta negara itu melalui pindaan yang merangkumi zon ekonomi eksklusif 200 batu (EEZ) dan Sabah di pasport Filipina.

Lagi tentang isu ini:

Sumber
The Borneo Post

Artikel Berkaitan

Back to top button