fbpx
Berita Dunia

PUBG Disekat Di India, Kemudian Hasilkan Pengganti Iaitu PABJE

“Help! I need backup!”

PUBG Disekat Di India, Kemudian Hasilkan Pengganti Iaitu PABJE. Seperti yang mana kita tahu, kerajaan India telah mengharamkan sekitar 118 aplikasi telefon pintar yang mempunyai kaitan dengan China.

Menurut penjelasan mereka, ini dilakukan atas faktor ‘keselamatan siber’ dan malangnya, peminat PlayerUnknown Battleground (PUBG) warga India dikecewakan apabila permainan telefon pintar kegemaran mereka juga termasuk dalam senarai sekatan tersebut.

PUBG Disekat Di India, Kemudian Hasilkan Pengganti Iaitu PABJE
PUBG Disekat Di India, Kemudian Hasilkan Pengganti Iaitu PABJE

PABJE, pengganti PUBG

Keputusan kerajaan India untuk menyekat permainan ini dan juga aplikasi lain susulan pertelingkahan geopolitik antara kedua-dua negara terbabit yang berkaitan dengan isu sempadan negara.

Susulan itu, pemain PUBG warga India sedar bahawa aplikasi tersebut sudah tiada dalam app store telefon pintar mereka.

Namun, ia tak lama sehingga satu lagi permainan telefon pintar muncul, dipercayai sebagai pengganti PUBG. Akronim nama permainan ini pun hampir sama dengan sebutan PUBG – Player and BattleJung Ends (PABJE)

Namun, ternyata ‘pengganti’ ini tak sama seperti pengalaman main PUBG dan tinjauan atas komen mendapati bahawa ramai pemain tak puas hati dengan gameplay.

Anda boleh lihat sendiri review PABJE di bawah:

Malah, terdapat juga pengguna yang mengadu tengah-tengah syok bermain tiber ada iklan:

Wujud sejak tahun 2019

PABJE sebenarnya bukan permainan baru, tetapi telah berada di Play Store sejak 2019 lagi.

Permainan aplikasi pintar ini dibuat oleh seorang rakyat India. Bukan satu kumpulan, satu pasukan – seorang.

Di seksyen komen PABJE dalam Google Play Store, salah satu komen dijawab oleh pemaju aplikasi ini dan menjelaskan bahawa hanya dia seorang sahaja yang mengembangkan game ini.

PUBG Disekat Di India, Kemudian Hasilkan Pengganti Iaitu PABJE
PABJE dikembangkan oleh seorang sahaja.

Meskipun PABJE tak sehebat sangat seperti PUBG dari segi grafik dan masih ada bug dalam game (membuatnya lagging), aplikasi ini semakin popular di kalangan peminat PUBG di India kerana mahu mencuba permainan ini.

Apa lagi game bootleg PUBG anda pernah terserempak dalam Play Store? Pernah main tak? Komen pengalaman anda dan jangan lupa share artikel ini!

Lagi di sini:

Artikel Berkaitan

Back to top button