Memang unik! Buah Engkabang boleh menghasilkan mentega mesra vegetarian.
Boleh Menghasilkan Mentega Bebas Tenusu, Kenali Buah Engkabang Yang Hanya Tumbuh Setiap 5 Tahun Di Sarawak. Pokok Engkabang atau nama saintifiknya, Shorea macrophylla, adalah sejenis pokok balak unik yang tumbuh di Sarawak.
Buah engkabang ini juga dikenali juga sebagai buah helikopter!
Pokok Engkabang ini mengeluarkan buah yang boleh menghasilkan minyak yang rasanya seperti mentega
Buat pengetahuan anda, pokok Engkabang ini mengeluarkan buah yang boleh menghasilkan minyak yang rasanya seperti mentega. Ya! Mentega yang mesra vegetarian, 100% dari sumber tumbuhan, bebas tenusu, sungguh asli dan semula jadi, Biar Betul!
Mentega daripada buah Engkabang ini dihasilkan dengan cara yang amat ringkas dan semula jadi, tanpa tenusu membolehkan golongan vegetarian mahupun vegan untuk menikmati mentega dari sumber yang berharga ini.
Berikut merupakan step dalam penghasilan minyak engkabang:
- Buah Engkabang dikeringkan (Jemur atau Salai)
- Buah yang kering ditumbuk untuk mengekstrak minyaknya
- Minyak Engkabang yang diekstrak dimasukkan di dalam buluh
- Minyak dibiarkan beku di dalam buluh
Minyak Engkabang yang sudah siap ini kemudiannya akan dijual di dalam buluh dengan harga mencecah sehingga RM 15 ke RM 30!
1 kg buah Engkabang ini boleh menghasilkan lebih kurang 100 gram minyak. Satu pokok Engkabang pula boleh menghasilkan kira-kira 6 kg minyak.
Pokok Engkabang yang matang hanya berbuah setiap 4 ke 5 tahun sahaja
Namun sayang seribu kali sayang, pokok Engkabang yang matang hanya berbuah setiap 4 ke 5 tahun sahaja dan hasilnya juga tidak konsisten setiap tahun.
Oleh itu, minyak Engkabang ini tidak boleh didapati setiap masa di Sarawak. Jadi, kalau anda jumpa minyak engkabang ini, beli lah tanpa berfikir panjang, nanti kan telan air liur pula.
Cara penyimpanan minyak Engkabang ini boleh disimpan di dalam peti sejuk. Penduduk tempatan Sarawak menikmati minyak ini dengan mencicah minyak tersebut di atas nasi panas, supaya minyak itu cair bagai mentega.
Cara klasik menikmati minyak engkabang ini amat disarankan, kerana nasi panas yang dicampur dengan minyak Engkabang dapat membuka selera atau anda juga boleh mencuba minyak Engkabang ini bersesuaian dengan selera masing-masing.
Merupakan spesis balak terancam di Sarawak
Malangnya kini, pokok Engkabang merupakan spesis balak terancam di Sarawak, dek kerana dieksploitasi dengan rakus oleh pembalak yang tidak bertanggungjawab.
Pokok Engkabang ini bukan sahaja terkenal dengan buahnya yang unik itu, malah kayu balak daripada pokok ini juga mempunyai kualiti dan nilai komersial yang amat tinggi.
Oleh itu, kerajaan Sarawak dalam usaha untuk pemuliharaan semula pokok yang amat berharga ini.