fbpx
Cerita Borneo

7000 Pelajar Dari Sarawak Di Semenanjung Malaysia Dijangka Pulang Bermula 1 Mei 2020

Buat masa ini kerajaan sedang mengumpul maklumat terperinci setiap pelajar

7000 Pelajar Dari Sarawak Di Semenanjung Malaysia Dijangka Pulang Bermula 1 Mei 2020. Menurut Menteri Kanan (Kluster Infrastruktur) Datuk Seri Fadillah Yusof, 7,000 anak Sarawak yang belajar di Semenanjung Malaysia dan terkandas di sana sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasakan 18 Mac lepas akan dibawa pulang ke negeri ini secara berperingkat mulai 1 Mei.

7000 Pelajar Dari Sarawak Di Semenanjung Malaysia Dijangka Pulang Bermula 1 Mei 2020
7000 Pelajar Dari Sarawak Di Semenanjung Malaysia Dijangka Pulang Bermula 1 Mei 2020 | Gambar hiasan

Maklumat terperinci ini penting

Datuk Seri Fadillah Yusof turut menyatakan terperinci ini penting untuk kerajaan mengenal pasti di mana pelajar itu belajar, tinggal dan hendak balik ke mana (destinasi di Sarawak).

Pelajar akan dipecahkan kepada 4 zon

Pelajar yang akan balik juga akan dipecahkan kepada 4 zon. 4 zon ini melibatkan pelajar yang belajar di Pantai Timur (Terengganu, Kelantan). Zon Tengah ( Pahang,Selangor,Negeri Melaka dan sebahagian dari Perak), Zon Selatan (Johor) dan Zon Utara (Perlis,Kedah, Pulau Pinang dan sebahagian dari Perak).

Mereka akan berlepas pulang melalui penerbangan dari Terengganu, Pulau Pinang, KLIA dan juga Johor Bahru.

Pelajar yang balik akan dikuarantin

Bagi setiap pelajar yang balik, mereka akan dikuarantinkan seperti mana individu individu yang ingin memasuki Sarawak. Apabila sampai ke destinasi, pelajar akan disaring dan dikuarantin sementara menunggu keputusan. Sekiranya negatif, barulah pelajar dihantar ke rumah masing masing untuk seterusnya menyambung kuarantin di rumah.

Anda juga boleh baca artikel ini :

Artikel Berkaitan

Back to top button
Close