fbpx
Cerita Borneo

9 Negeri Ini Tidak Melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat

Demi keselamatan dan kesihatan warga negeri

9 Negeri Ini Tidak Melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat. Mulai 4 Mei, Malaysia menguatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB). Ini bermaksud sebahagian besar aktiviti ekonomi dan sosial dibenarkan beroperasi mulai 4 Mei, tertakluk kepada syarat-syarat dan prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

Namun, beberapa negeri di Malaysia memilih untuk tidak melaksanakan PKP terbaharu ini dan memutus untuk kekal dengan PKP yang telah dilaksanakan sejak 18 Mac yang lalu.

9 Negeri Ini Tidak Melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat
9 Negeri Ini Tidak Melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat

Sarawak

Antara negeri terawal yang mengesahkan bahawa mereka tidak akan membuka semula kebanyakan perniagaan ialah negeri Sarawak. Menurut pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri, Datuk Amar Douglas Uggah Embas yang juga Timbalan Ketua Menteri, beliau berkata Sarawak akan meneruskan SOP awal PKP sehingga implikasi pembukaan semula perniagaan di bawah PKPB telah dikaji secara terperinci.

Penguatkuasaan PKP di Sarawak semakin diperketatkan – Malaysia ...
Sarawak merupakan negeri terawal yang memilih untuk tidak melaksanakan PKPB. Kredit: Malaysia Dateline

Kedah

Berikutan pengumuman kerajaan Sarawak, Ketua Menteri Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir memberitahu Astro AWANI bahawa kerajaan negeri akan mengkaji semua kelonggaran yang disampaikan dalam PKPB yang diumumkan oleh Kerjaan Persekutuan sebelum memutuskan adakah ia sesuai untuk keperluan Kedah.

“Oleh itu pelaksanaan PKPB ditangguhkan di Kedah hingga keputusannya dicapai dalam mesyuarat Jawatankuasa Kerja Keselamatan Negeri (Covid-19) esok, 5 Mei.”

Sebanyak 952 pasangan di Kedah dibenar nikah semasa PKP | Astro Awani
Datuk Seri Mukhriz Mahathir berkata kerajaan negeri masih mengkaji semua kelonggaran sebelum memutus untuk melaksanakan PKPB. Kredit: Astro AWANI

Sabah

Sabah telah merekodkan kluster Covid-19 dari hospital-hospital mereka jadi ia tidak mengejutkan apabila Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal mengatakan bahawa negeri tersebut masih akan mengekalkan SOP Tahap Keempat PKP yang ditetapkan berakhir pada 12 Mei.

“Kami memutuskan ini untuk melanjutkan usaha mengendalikan pandemik ini dan juga untuk memastikan rakyat Sabah tidak dijangkiti virus”, kata beliau.

Tidak ambil serius PKP, tangkapan meningkat mendadak di Sabah
Kebanyakkan kluster- Covid-19 berasal dari hospital-hospital di Sabah. Kredit: Sinar Harian

Selangor

The Sun Daily melaporkan Ketua Menteri Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari berkata tidak semua industri akan dibenarkan beroperasi pada 4 Mei. Beliau juga menambahkan kerajaan negeri akan memerhati perubahan dan menerapkannya secara bertahap untuk memastikan tidak ada peningkatan kes dalam negeri tersebut.

Walaupun kebanyakan aktiviti ekonomi dapat dimulakan, dilaporkan bahawa beberapa aktiviti luar masih dilarang, seperti berjalan kaki dan berjoging. Selain itu, gerai di tepi jalan dan trak makanan hanya akan dibenarkan beroperasi selepas tarikh yang ditetapkan untuk Fasa Empat PKP berakhir, 12 Mei 2020.

Namun, negeri Selangor ada juga melaksanakan beberapa kelonggaran. Contohnya, dine-in masih tidak dibenarkan tetapi premis perniagaan dibenarkan beroperasi dari jam 7 pagi hingga 10 malam. Dari segi sektor sosial, masyarakat sekarang diizinkan untuk bersenam di padang atau taman komuniti tetapi mereka mesti menjaga jarak sosial.

MB Selangor adakan pertemuan dengan ADUN PKR — Suara Merdeka
Ketua Menteri Selangor berkata tidak semua sektor ekonomi dibenarkan buka buat sementara ini. Kredit: Suara Merdeka

Negeri Sembilan

Setakat ini, Negeri Sembilan masih merekodkan kes Covid-19 jadi Setiausaha Kerajaan Negeri Sembilan, Datuk Dr. Razali Ab Malik berkata langkah-langkah tegas masih akan dilaksanakan di negeri tersebut.

“Hanya sektor ekonomi yang dibenarkan beroperasi sementara sektor sosial dan sukan tidak diizinkan sepanjang tempoh PKPB,” kata beliau.

NEGERI SEMBILAN ANTARA 6 NEGERI PALING PATUH PKP | Laman Web MKN
Dengan masih merekodkan kes Covid-19 sehingga kini, negeri tersebut memutus untuk tidak melaksanakan PKPB. Kredit: MKN

Pahang

Kerajaan Negeri Pahang akan menangguhkan pelaksanaan PKPB sehingga keputusan diambil semada mesyuarat mingguan Jawatankuasa Kerja Keselamatan Negeri pada hari Jumaat yang akan datang. Menurut Ketua Menteri Pahang, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail, belia berkata atas sebab pengesanan kluster Covid-19 terbaharu di Temerloh, Pahang, keputusan yang lebih wajar adalah untuk mengekalkan SOP PKP.

Keputusan untuk melaksanakan PKPB di Pahang akan diputuskan dalam mesyuarat yang akan diadakan Jumaat ini. Kredit: Malay Mail

Kelantan

Ketua Menteri Kelantan, Datuk Ahmad Yakob berkata keputusan mengenai adakah negeri tersebut akan melaksanakan PKPB atau tidak akan dibuat pada hari Khamis yang akan datang semasa mesyuarat Jawatankuasa Kerja Keselamatan.

“Buat masa ini, semua sekatan yang dibuat selama tiga fasa pertama MCO masih harus dipatuhi dan dipatuhi oleh semua orang,” tambah beliau.

Cadangan DAP tak gugat kedudukan - MB Kelantan | Politik | Berita ...
Menteri Besar Kelantan berkata keputusan untuk melaksanakan PKPB atau tidak di negeri terbabit akan diputuskan semasa mesyuarat pada Khamis ini. Kredit: Berita Harian

Pulau Pinang

Menurut laporan The New Straits Times, kerajaan Pulau Pinang mengumumkan negeri tersebut tidak akan melaksanakan PKPB tapi disebaliknya menerapkan Strategi Pemulihan Berperingkat Pulau Pinang (PGRS) yang akan membuka kembali sektor-sektor ekonomi secara berperingkat mulai Mei 8 sehingga Mei 13. Ketua Menteri Pulau Pinang, Chow Kon Yew berkata peraturan PKP yang ada akan tetap ada buat masa ini.

“Melonggarkan PKP tidak dapat dilakukan secara drastik tanpa rancangan. Keselamatan dan kesihatan penduduk Pulau Pinang adalah keutamaan kerajaan Pulau Pinang,” kata beliau.

Penang MCO compliance level reached 98.9pc, says Jagdeep ...
Pulau Pinang akan melaksanakan perancangan ia tersendiri iaitu Strategi Pemulihan Berperingkat Pulau Pinang (PGRS). Kredit: Malay Mail

Perak

Negeri terakhir yang buat masa ini tidak mematuhi PKPB ialah negeri Perak. Sebagai penjelasan, kerajaan negeri Perak dikatakan mematuhi PKP dalam semua kecuali dua sektor, makanan serta sukan dan rekreasi.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Datuk Ahmad Suaidi Abdul Rahim mengatakan pelanggan masih tidak dibenarkan makan dalam premis makanan dan pasar segar yang dikawal masih tidak dibenarkan untuk dibuka semula.

Kerajaan Perak hanya membenarkan sektor tertentu sahaja untuk beroperasi. Kredit: Malay Mail

Artikel Berkaitan

Back to top button