fbpx
Cerita Borneo

Bayaran Permohonan Baharu, Rayuan BPN Akan Disalurkan Mulai 15 Mei

Bermula 15 Mei ini, pembayaran Bantuan Prihatin Nasional (BPN) bagi permohonan baharu dan rayuan akan dilaksanakan.

Bayaran Permohonan Baharu, Rayuan BPN Akan Disalurkan Mulai 15 Mei. Lebih 2 juta permohanan baharu dan rayuan BPN telah diterima oleh Kementerian Kewangan (MOF) setakat ini. Difahamkan, pihak LHDN berada pada fasa semakan dan pengesahan permohonan tersebut.

Bayaran Permohonan Baharu, Rayuan BPN Akan Disalurkan Mulai 15 Mei
Bayaran Permohonan Baharu, Rayuan BPN Akan Disalurkan Mulai 15 Mei

Bagi Fasa Pertama BPN sebelum ini, pembayaran sebanyak RM5.5 billion telah dibuat kepada 7.78 juta penerima, ini adalah peningkatan daripada 7.74 juta penerima dengan jumlah sebanyak RM5.47 bilion minggu lepas yang terdiri daripada golongan B40, M40.

Pembayaran bagi fasa kedua telah dilakukan bermula pada 4 Mei 2020 lalu dan dijangka akan berterusan sehingga 13 Mei 2020. Bagi M40 pula, bantuan akan mula disalurkan bermula 13 Mei 2020 sehingga 15 Mei 2020.

bagi penerima BPN yang tidak mempunyai akaun bank atau gagal mengemaskini atau gagal kredit ke akaun yang didaftarkan, pembayaran akan dibuat secara tunai pada kaunter BSN mulai 15 Mei 2020 berdasarkan Nombor Siri yang dipaparkan di Portal BPN

Status BPN bertukar kepada tidak layak

Jika anda menghadapi masalah status BPN yang bertukar kepada tidak layak, anda kemungkinan besar mempunyai masalah masalah seperti berikut :

1. Duplikasi permohonan
2. Pemohon / pasangan mempunyai syarikat
3. Pendapatan melebihi kelayakan
4. Menetap di luar negara

Jika anda bertatus bujang dan tiada sumber pendapatan penggajian tetapi mempunyai perniagaan pemilikan tunggal sahaja, kelayakan BPN anda adalah sebanyak RM500.

Anda boleh semak soalan lazim berkaitan Bantuan Prihatin Nasional di : Soalan Lazim LHDN

Ikuti Langkah Mudah Ini Untuk Elakkan Kesesakan Di ATM

Artikel Berkaitan

Back to top button
Close