fbpx
Cerita Borneo

Berikut Adalah Istilah Sebenar Warna Kucing Peliharaan Kita

Berikut Adalah Istilah Sebenar Warna Kucing Peliharaan Kita. Hate them or love them, ia tidak dinafikan bahawa kucing adalah haiwan peliharaan yang popular. Selain menjadi haiwan peliharaan, mereka ditemui berkeliaran secara luas dan boleh survive dimana sahaja. Tanya lah mana-mana kawan anda yang memelihara kucing, kemungkinan besar mereka akan describe rupa kucing kesayangan mereka seperti “Pusak kamek warna hitam, putih…” “My cat is orange in colour…” “Banyak campur warna pusak aku, susah aku mok explain…” dan sebagainya. Tetapi, tahukah anda kucing-kucing kesayangan anda sebenarnya mempunyai istilah bagi setiap warna kucing anda? Berikut adalah beberapa istilah rasmi yang sering digunakan oleh doktor haiwan untuk mengelak kekeliruan sekiranya anda menghantar kucing kesayangan anda ke klinik haiwan. Meow!

Berikut Adalah Istilah Sebenar Warna Kucing Peliharaan Kita. Kredit: Giphy

Solid

Seluruh badan kucing mempunyai satu jenis warna; tiada corak jaluran langsung. Kucing berwarna solid adalah seperti kelabu (juga dipanggil blues), hitam, putih, malah coklat. Secara umumnya, kucing berwarna oren (juga dipanggil reds) dan berwarna krim tidak dianggap solid betul kerana mereka mempunyai tanda-tanda corak tabby pada badan mereka.

Contoh kucing solid. Kredit: Amino Apps

Bi-colour

Mana-mana kucing berwarna solid tambah dengan putih, dengan kedua-dua warna menjadi sama rata. Sebagai contoh, hitam dan putih, kelabu dan putih, etc., dengan warna putih kira-kira sesetengah komposisi warna.

Contoh kucing bi-colour. Kredit: Fine Art America
 • Tuxedo – Kucing tuxedo adalah jenis kucing bi-colour atau dua warna yang kelihatan tepat seperti nama dia, ibarat menggunakan tuksedo kecil! Kot kucing ini semuanya berwarna hitam dengan bib putih (baju) dan stoking putih (tuksedo cuffs)
Contoh kucing tuxedo. Kredit: Wikipedia

Putih

Apa-apa warna solid atau corak warna tambah dengan tanda-tanda putih. Kebiasaannya, kucing ini mempunyai tanda-tanda besar berwarna putih. Sekiranya tiada tanda besar tetapi mempunyai tanda-tanda kecil, berikut adalah istilah yang lebih sesuai:

 • White ‘Mitts’ – Kaki putih
 • White ‘Bib’ – Dada putih
 • White ‘Locket’ Patch kecil bulu berwarna putih di dada

Harlequin

Bukan Harley Quinn yang dari movie Suicide Squad ya!

Kucing ini kebanyakkan berwarna putih dengan beberapa warna yang lebih besar. Putih adalah warna yang paling ketara.

Contoh kucing jenis Harlequin. Kredit: Mascotarios

Van atau Van Bi-Colour

Kucing ini mempunyai satu warna ketara iaitu putih dan hanya mempunyai tompok-tompok atau percikan warna antara telinga dan ekor.

Dilute

Versi yang lebih pudar daripada corak warna asal. Ini bermaksud kucing yang berwarna oren pudar atau krim dan bukan kucing yang berwarna jingga cerah, dan kucing yang berwarna kelabu atau ‘biru’ dan bukan kucing hitam.

Kucing berwarna dilute sering digunakan untuk menggambarkan kucing jenis calico, torties dan tabby.

Contoh kucing dilute. Kredit: The Happy Cat Site

Smoke

Kucing yang berwarna solid hitam atau kelabu dengan akar putih bagi menampakkan kucing itu berwarna ‘asap’ atau smokey. Sebagai contoh, smokey black dengan akar putih, atau smokey grey dengan akar putih.

Contoh kucing berwarna smoke. Kredit: Meowingtons

Tabby

Kucing tabby atau kucing belang adalah kucing yang paling biasa kita nampak. Kucing ini mempunyai warna-warna yang berlainan. Yang paling biasa kita tengok adalah kucing tabby yang berwarna coklat/kelabu, yang biasanya coklat, hitam dan kelabu bercampur.

Anda juga boleh ada kucing tabby yang berwarna kelabu, tabby berwarna jingga, dan juga tabby berwarna cream. Kucing tabby yang berwarna perak selalunya ada tanda-tanda hitam dan kelabu yang berakar putih bagi memberi penampilan seperti warna perak.

Kucing ini mempunyai corak yang berpelbagaian untuk membantu describe kucing anda secara tepat. Corak-corak ini adalah:

 • Tiger/mackerel Tabby
  Jalur yang nipis dan panjang di seluruh badan kucing seperti harimau.
Kredit: Catster
 • Classic Tabby
  Pusaran pusingan atau swirls di sisi kucing.
 • Spotted Tabby
  Tompok-tompok yang ada di sisi dan perut kucing. Kebiasaannya anda akan melihat corak ini dekat Ocicats dan Egyptian Mau.
Kredit: Love To Know
 • Ticked/agouti
  Kucing tabby ini mempunyai warna yang berbeza di sepanjang batang rambut, dengan rambut paling pudar di akar dan di hujung ‘ticked’ lebih gelap. Istilah ini sering digunakan untuk menggambarkan kucing Abyssinian.
Kucing Abyssinian. Kredit: Wikipedia

Tri-Colour

Istilah ini selalunya digunakan untuk menggambarkan kucing calico dan kucing tortoiseshell. Salah satu fakta mengenai kucing ini adalah mereka selalunya betina akibat komposisi genetik.

 • Calico
  Kucing ini mempunyai tiga warna yang ketara iaitu jingga, hitam dan putih. Calico dilute adalah sama, tetapi yang membezakan mereka adalah mereka adalah versi pudar jadi warna mereka adalah kelabu, peach dan putih. Kebanyakkan kucing calico mempunyai reka bentuk patchwork di kot mereka.
Kucing calico. Kredit: Love To Know
 • Calico Tabby/Tabico
  Kucing calico yang bercampur dengan tabby coklat, jadi warna mereka adalah coklat dan jingga dengan tanda tabby, tambah pula dengan tompok-tompok putih yang besar.
Tabico. Kredit: DeviantArt
 • Tortoiseshell/Torties
  Torties bukan dianggap sebagai tri-coloured sebab mereka hanya mempunyai warna hitam dan oren yang swirl dalam bentuk corak brindle. Sama seperti calico, kucing ini selalunya betina. Kadang-kadang anda akan nampak kucing torties dengan percikan putih. Di UK, kucing ini digelar sebagai torties with white tetapi di US, mereka digelar sebagai calico. Secara teknikalnya, kedua-dua istilah ini adalah betul.Torties dilute adalah kucing yang berwarna kelabu dan peach, daripada warna typical hitam dan oren.
Kucing Tortoiseshell. Kredit: Nationwide

Points

Kucing yang berwarna krim pudar atau warna yang gelap di badan tetapi warna yang berlainan di telinga, muka, kaki dan ekor, juga dikenali sebagai ‘points’. Istilah ini kebiasaannya digunakan untuk menggambarkan kucing Siamese, Himalayan, Birman, Exotic dan baka kucing yang hampir-hampir sama.

 • Flame Point
  Warna oren di muka, telinga, ekor dan kaki. Warna oren ini dalam skala jingga terang ke jingga pudar.
Kredit: Cats Wiki
 • Seal Point
  Point yang berwarna coklat gelap, hidung dan pad kaki juga akan berwarna coklat gelap.
 • Chocolate Point
  Point ini selalunya coklat yang pudar sedikit daripada seal point, dan hidung serta pad kaki akan berwarna merah jambu pudar.
 • Lilac/Blue Point
  Point kelabu atau ‘biru’, antara dari kelabu gelap sehingga ke kelabu pudar.
Kredit: Pinterest
 • Lynx Point
  Kucing ini adalah jenis kucing Siamese yang bercampur dengan kucing Tabby. Jadi, anda akan nampak warna krim di badan sementara muka, telinga, ekor dan kaki seperti kucing Tabby. Kucing ini ada dalam pelbagai warna seperti lynx point kelabu, coklat, jingga, dan sebagainya.
Kredit: Reference
 • Tortie Point
  Kucing ini juga adalah jenis kucing Siamese tetapi kucing ini bercampur dengan kucing Tortie. Jadi, anda akan nampak tanda-tanda ala tortie brindle di muka, telinga, ekor dan kaki kucing ini.
Kredit: Flickr

Apakah Warna Kucing Anda?

Sudah kita tengok apakah istilah sebenar warna-warna kucing. Jadi, apakah warna kucing anda? Adakah kucing anda berwarna harlequin? Tri-colour? Komen warna kucing anda dan jangan lupa share!

Kredit: Giphy

Artikel Berkaitan

Back to top button