fbpx
Cerita Borneo

COVID-19 : Amerika Syarikat jadi Negara Pertama Yang Catat 2,000 Kematian Dalam Tempoh 24 Jam

US merekodkan hari yang paling dahsyat dari pandemik COVID-19 di seluruh dunia

COVID-19 : Amerika Syarikat jadi Negara Pertama Yang Catat 2,000 Kematian Dalam Tempoh 24 Jam. Amerika Syarikat berada di landasan untuk menjadi negara yang paling banyak kematian di dunia akibat COVID-19, kerana ia semakin dekat dengan angka kematian Itali yang kini berjumlah 18,000+.

Data from US south shows African Americans hit hardest by Covid-19 ...
COVID-19 : Amerika Syarikat jadi Negara Pertama Yang Catat 2,000 Kematian Dalam Tempoh 24 Jam

Jumlah bilangan warga US dijangkiti melimpasi setengah juta

Dalam masa beberapa hari, negara tersebut telah melepasi jumlah kematian Sepanyol (16,081) yang sebelum ini negara kedua terjejas teruk selepas Itali. Negeri New York, yang kekal sebagai pusat wabak AS, menyumbang hampir separuh daripada jumlah kematian di seluruh AS. Bilangan kes di negeri ini juga meningkat dari 10,575 kepada 170,512.

Lebih teruk daripada apa yang diramalkan oleh pakar

Ramalan di Institut Kesihatan dan Penilaian Institut Kesihatan Washington meramal hari kemuncak kematian akan bermula dua hari menjelang Jumaat, meramal sebanyak 1,983 orang akan mati akibat COVID-19. Penggunaan sumber daya untuk hospital diramalkan akan berlaku pada hari Sabtu iaitu sehari selepas puncak kematian, dimana dianggarkan 86,000+ katil, 17,000+ katil unit rawatan rapi dan 15,000+ ventilator akan diperlukan.

Jumlah kematian akibat pandemik kini dijangka menjadi 61,000 menjelang bulan Ogos, menurut ramalan terbaharu. Langkah-langkah yang berlaku sekarang menyaksikan kebanyakan orang mengasingkan diri di rumah, sekolah ditutup dan perniagaan ditutup sekurang-kurangnya sehingga akhir April.

Pegawai-pegawai White House berkata pada hari Khamis, mereka percaya ekonomi Amerika Syarikat boleh mula dibuka semula untuk perniagaan biasa pada bulan Mei, walaupun para pakar kesihatan mendesak untuk mengamalkan penjagaan jarak sosial yang berterusan untuk membendung COVID-19.

Private labs do 85 percent of U.S. COVID-19 tests but still ...
Para pakar kesihatan mendesak untuk mengamalkan penjagaan jarak sosial yang berterusan untuk membendung COVID-19. Kredit: NBC News

Untuk maklumat lebih lanjut, klik di sini.

Artikel Berkaitan

Back to top button