fbpx
Cerita Borneo

COVID-19 : Ini Hukuman Berat Yang Dikenakan Oleh Negara Lain Untuk Rakyat Yang Enggan Bekerjasama

Boleh Dijadikan Contoh?

COVID-19 : Ini Hukuman Berat Yang Dikenakan Oleh Negara Lain Untuk Rakyat Yang Enggan Bekerjasama. Dalam krisis Covid-19 yang kini semakin serius, setiap negara di dunia telah step up bagaimana untuk menghadapi pandemik tersebut. Tindakan yang paling common adalah pengasingan diri / kuarantin, tetapi tahukah anda beberapa negara ada menjatuhkan hukuman berat bagi mereka yang tidak memberi kerjasama?

Itali : Tidak Jalani Kuarantin Berdepan Penjara 21 Tahun

Negara Itali akan menjatuhkan hukuman kepada mereka yang tidak kuarantin diri sekiranya mempunyai gejala demam. Mereka yang mempunyai gejala demam dan tidak mengasingkan diri ini akan berdepan penjara selama 21 tahun!

Pihak berkuasa Itali memberi amaran bahawa mereka yang mempunyai simptom batuk, demam atau tanda-tanda lain virus Covid-19 dan tidak mahu kuarantinkan diri akan dijatuhkan hukuman percubaan untuk membunuh. Negara ini kini tengah berusaha untuk mengurangkan penyebaran wabak ini dan telah melaporkan 12,000 kes dan 827 kematian!

Malah, Itali telah melakukan perintah berkurung kecuali farmasi dan kedai makanan. Rakyat mereka pun turut tidak dibenarkan untuk melancong melainkan untuk urusan kerja atau urusan kesihatan.

Mereka yang mula demam dan menunjukkan tanda-tanda virus Covid-19 dan tidak kuarantinkan diri berisiko dihukum kerana menyebabkan kecederaan dan akan dipenjara selama enam bulan hingga tiga tahun.

COVID-19 : Ini Hukuman Berat Yang Dikenakan Oleh Negara Lain Untuk Rakyat Yang Enggan Bekerjasama
Negara Itali kini dikenakan perintah berkurung.

Korea Selatan : Siasatan Pembunuhan Terhadap Mereka Yang Tidak Bekerjasama

Pada 1 Mac 2020 yang lalu, Kerajaan Seoul telah meminta untuk menjalankan siasatan pembunuhan ke atas pemimpin-pemimpin mazhab Kristian di tengah-tengah wabak Covid-19, mengatakan gereja itu bertanggungjawab atas keengganannya untuk bekerjasama dalam usaha untuk menghentikan penyebaran penyakit itu.

Sebilangan besar daripada lebih 4,000 kes disahkan dalam Korea Selatan, pada masa itu yang terbesar di luar China, telah dikaitkan dengan Gereja Jesus Shincheonji, gerakan rahsia yang menghormati pengasas Lee Man-hee.

Park Won-lama, Datuk Bandar Seoul, berkata jika Lee dan pemimpin-pemimpin gereja lain telah bekerjasama, langkah pencegahan yang berkesan dapat menyelamatkan mereka, yang kemudian meninggal dunia akibat virus itu.

Menurut sebuah status dimuatnaik oleh Datuk Bandar tersebut, beliau berkata,

“Keadaan ini serius dan mendesak, tetapi di mana pemimpin-pemimpin Shincheonji, termasuk Lee Man-hee, ketua pengarah krisis ini?”

Kerajaan bandar Seoul berkata dalam satu kenyataan berasingan bahawa ia telah memfailkan aduan jenayah dengan Pejabat Pendakwa Daerah Pusat Seoul, meminta siasatan terhadap Lee dan 12 orang lain atas tuduhan pembunuhan dan pelanggaran tindakan kawalan penyakit.

Pejabat pendakwa berkata ia telah menerima aduan itu dan sedang mengkaji semula.

COVID-19 : Ini Hukuman Berat Yang Dikenakan Oleh Negara Lain Untuk Rakyat Yang Enggan Bekerjasama
Datuk Bandar Seoul, Park Won-Iama, menyalahkan pemimpin-pemimpin Gereja Jesus Shincheonji atas mengalakkan penyebaran wabak Covid-19 dan telah meminta siasatan percubaan membunuh ke atas mereka.

India : Hukuman Menyebarkan Maklumat Palsu Mengenai Covid-19

Menurut pengumuman dinyatakan oleh kerajaan India pada hari Rabu, sebarang usaha oleh individu atau organisasi untuk menyebarkan maklumat yang salah atau khabar angin mengenai Covid-19 kini dianggap sebagai kesalahan dan boleh dihukum di bawah “Karnataka Penyakit Epidemik, COVID-19 Peraturan, 2020” yang dikeluarkan oleh kerajaan negeri. Menurut Jawaid Akhtar, Ketua Setiausaha Tambahan (Pendidikan Perubatan dan Kesihatan dan Kebajikan Keluarga), beliau berkata

“Tiada orang, institusi atau organisasi yang boleh menggunakan media cetakan atau elektronik untuk menyebarkan maklumat palsu mengenai COVID-19 tanpa kebenaran Jabatan Kesihatan dan Kebajikan Keluarga. Ini adalah untuk mengelakkan sebarang maklumat tidak sah mengenai COVID-19.”

Tambah beliau lagi, sekiranya ada orang yang terlibat dalam aktiviti tersebut, ia akan dianggap sebagai kesalahan yang boleh dihukum di bawah peraturan ini.

COVID-19 : Ini Hukuman Berat Yang Dikenakan Oleh Negara Lain Untuk Rakyat Yang Enggan Bekerjasama
COVID-19 : Ini Hukuman Berat Yang Dikenakan Oleh Negara Lain Untuk Rakyat Yang Enggan Bekerjasama

Filipina : Memantau Penyebaran Maklumat Palsu

Pada 17 Februari 2020 yang lepas, Polis Nasional Filipina (PNP) mengumumkan bahawa tuduhan jenayah telah difailkan terhadap seorang individu yang dituduhi dalam menyebarkan maklumat mengenai coronavirus 2019 (Covid-19) di media sosial. Individu tersebut ditangkap ketika dikenal pasti sebagai penulis sebuah status dimuat naik dalam Facebook dimana ia mengatakan virus tersebut telah meragutkan seorang nyawa di sebuah hospital Filipina.

Ketika menjalankan siasatan, hospital berkenaan memaklumkan pernyataan tersebut adalah palsu dan turut menyebabkan penangkapan individu tersebut. Individu itu telah dijatuhkan hukuman melanggar akta 154 Kanun Keseksaan (Penal Code), iaitu yang menyalahi undang-undang untuk menerbitkan maklumat tidak tepat yang mungkin membahayakan ketenteraman awam.

Kini, PNP tengah bekerjasama dengan Facebook Filipina untuk memantau posting mengenai penyeberan maklumat palsu tentang virus Covid-19 dan menggesa warga Filipina untuk mengelak memuatnaik maklumat tidak sahih yang akan mencetuskan panik dan keliruan. Pihak berkuasa turut memberi amaran terhadap warganya dimana tindakan akan dibuat sekiranya peraturan tersebut dilanggar.

COVID-19 : Ini Hukuman Berat Yang Dikenakan Oleh Negara Lain Untuk Rakyat Yang Enggan Bekerjasama

Malaysia : Denda Maksimum RM 50,000, Penjara 1 Tahun atau Kedua-Duanya Sekali

Baru-baru ini, Malaysia pun mengambil tindakan terhadap mereka yang menyebarkan maklumat palsu akan disiasat dibawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia (CMA) 1998 dan akan dijatuhkah denda maksimum RM50,000 atau penjara selama setahun, atau kedua-duanya. Individu yang didapati salah juga akan dikenakan denda tambahan sebanyak RM1,000 untuk setiap hari yang kesalahannya diteruskan selepas sabitan.

Kredit: freemalaysiatoday.com

Diminta untuk bekerjasama agar membendung virus ini

Buat sementara ini, anda disarankan untuk elak pergi ke tempat sesak, jaga kebersihan, tunda aktiviti pelancongan, amalkan pembelian rasional untuk mengelak pembelian panik, dan sekiranya anda rasa anda demam, ambil tindakan segera seperti pergi ke pemeriksaan kesihatan di mana-mana pejabat kesihatan daerah atau hospital terdekat. Pihak berkuasa dan kakitangan kesihatan pun ada limitnya jadi kita perlu bekerjasama agar membantu membendung ancaman kesihatan ini. Jangan hanya pentingkan diri sendiri, tapi fikirlah tentang orang sekeliling anda.

Artikel Berkaitan

Back to top button
Close