fbpx
Cerita Borneo

COVID-19: Sarawak Rekod 1 Kes Positif Hari Ini

Jumlah keseluruhan kes positif kini 580 kes

COVID-19: Sarawak Rekod 1 Kes Positif Hari Ini. Terkini, Sarawak telah rekod satu kes positif, menjadikan jumlah keseluruhan kes positif 580 kes.

Kes terbaharu yang dikatakan oleh Timbalan Ketua Menteri, Datuk Amar Douglas Uggah Embas, merupakan kes import dari Bintulu, melibatkan seorang warga Indonesia berumur 59 tahun. Kes tersebut ialah seorang anak kapal LNG Jupiter yang belayar dari Singapura ke perairan Sabah (LNG Sabah).

COVID-19: Sarawak Rekod 1 Kes Positif Hari Ini
COVID-19: Sarawak Rekod 1 Kes Positif Hari Ini

Mula pelayaran pada 23 Jun sebelum berlabuh di Singapura pada 3 Julai

Dikatakan lagi, kapal tangki minyak terbabit masuk dari pelabuhan Himeji, Jepun dan mula belayar pada 23 Jun sebelum berlabuh di Singapura pada 3 Julai dengan 30 anak kapal.

“Kes itu mulai mengalami cirit-birit dan mengalami pengsan pada 3 Julai ketika memasuki perairan Singapura. Pada hari yang sama, kes tersebut juga mengadu demam, sesak nafas dan sakit kepala,” katanya lagi.

Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (SDMC) mengatakan bahawa kes itu kemudian dirawat oleh pegawai perubatan NYK LNG Shipmanagement (UK) Limited tetapi tiada pemeriksaan Covid-19 dilakukan ketika itu.

Difahamkan juga kes tersebut telah menjalani ujian swab PCR Covid-19 di Indonesia pada 16 Jun dan kemudian pada 22 Jun, yang mana kedua-dua ujian itu kembali negatif pada waktu itu.

“LNG Jupiter mula berlayar lagi ke perairan Sabah pada 4 Julai dan 11 Julai, sementara dekat perairan Bintulu, keadaan kesihatan kes bertambah buruk dengan sesak nafas.”

Bantuan kecemasan dipesan oleh kapten kapal kepada ejen perkapalan di Pelabuhan Bintulu dan meminta izin untuk membawanya untuk rawatan lanjut.

Kes itu kemudian dibawa ke Borneo Medical Centre di Bintulu pada malam yang sama dan disaringkan. Pemeriksaan awal menunjukkan bahawa hasil pendapatan Antibody RTK dengan IgG dan IgM positif Covid-19.

Kes segera dirujuk dan dibawa ke Hospital Bintulu untuk rawatan lebih lanjut dan dikategorikan sebagai PUI.

Perlu menerima bantuan pernafasan

Dilaporkan lagi kes itu tidak sedarkan diri dan diberi bantuan pernafasan. Ujian makmal lebih lanjut (ujian swab nasopharyngeal dan oropharyngeal) mendapati bahawa kes positif untuk Covid-19 pada 12 Julai.

Setalat ini, 10 kes masih dirawat di hospital di seluruh negeri.

Sejak kes Covid-19 positif pertama dilaporkan pada 13 Mac, Sarawak telah mencatatkan sejumlah 18 kematian.

Lebih lagi disini:

Sumber
The Borneo Post

Artikel Berkaitan

Back to top button