fbpx
Cerita Borneo

Disebalik Kekecohan Wuhan Coronavirus, 110 Orang Juga Telah Pulih Di China

Disebalik Kekecohan Wuhan Coronavirus, 110 Orang Juga Telah Pulih Di China. Dalam masa dunia digempar dengan berita wabak coronavirus Wuhan yang tengah merebak, kita dibuta dengan kecemasan dan ketakutan dicetus oleh keseriusan keadaan. Mujur coronavirus Wuhan ini sebenarnya mempunyai kadar pemulihan yang tinggi berbanding dengan SARS dan MERS, juga dikira sebagai category coronavirus.

Kadar Pemulihan Coronavirus Wuhan Adalah Lebih Tinggi Daripada SARS Dan MERS

Kebanyakan Pesakit Koronavirus Wuhan Akan Pulih

Menurut Pengarah Pusat Penyelidikan dan Pendidikan Penyakit Tropika Universiti Malaya (TIDREC) Profesor Dr Sazaly Abu Bakar, 2019-nCov, atau lebih dikenali sebagai coronavirus Wuhan, mempunyai case fatality ratio (CFR) yang hanya kira-kira tiga peratus (3%), jauh rendah berbanding dengan coronavirus SARS (yang mempunyai CFR 14% sehingga 15%, bergantung kepada umur) manakala coronavirus MERS mempunyai CFR sebanyak 35%! Oleh itu, pesakit-pesakit yang dijangkit coronavirus Wuhan akan berpeluang tinggi untuk pulih.

Profesor Dr Sazaly Abu Bakar, Pengarah Pusat Penyelidikan dan Pendidikan Penyakit Tropika Universiti Malaya (TIDREC), menyatakan 2019-nCov atau juga dikenali sebagai coronavirus Wuhan mempunyai CFR berkadar rendah berbanding dengan coronavirus yang lain.

Bagi mereka yang malangnya terkorban akibat virus ini, kebanyakkan daripada mereka mungkin mempunyai masalah kesihatan yang wujud sebelum dijangkit virus ini. Kebanyakan pesakit akan pulih sepenuhnya. Malah, satu minggu sudah cukup untuk pemulihan daripada gejala-gejala coronavirus ringan.

Sazaly, pakar virologi, biosafety dan biosekuriti, berkata bahawa coronavirus Wuhan kelihatan kurang agresif pada masa ini, kecuali kepada orang tua dan mereka yang mempunyai masalah kesihatan. Beliau pun berkata walaupun virus ini boleh menyebar sebelum gejala dapat dilihat dan menjadikannya lebih sukar untuk dikandung, langkah berjaga-jaga perlu diteruskan. Ini juga termasuk pemeriksaan haba di pintu masuk dan mengadakan nasihat perjalanan.

Golongan Warga Emas Dan Mereka Yang Mempunyai Masalah Kesihatan Mempunyai Kadar Kematian Yang Tinggi

Disamping tengah menyelidik virus ini, ia dicadangkan bahawa golongan orang tua dan mereka yang mempunyai masalah kesihatan lebih berisiko tinggi.

Menurut pegawai yang berurusan dengan krisis wabak ini di China, seseorang mungkin tidak tahu sama ada dia mempunyai jangkitan, tetapi masih boleh menyebarkannya.

Virus ini mempunyai tempoh inkubasi antara satu hingga 14 hari.

Sazaly juga berkata atas sebab coronavirus Wuhan berkongsi kod genetik yang serupa dengan virus SARS, secara teorinya, kemungkinan besar mereka yang telah dijangkit SARS atau virus yang lebih kurang sama, mungkin telah mempunyai immunity terhadap coronavirus Wuhan.

Teori Bagaimana Coronavirus Wuhan Tercetus

Mengenai apa yang boleh mencetuskan wabak coronavirus Wuhan, Sazaly berkata ia boleh menjadi dari pencampuran coronavirus dari spesis haiwan yang berlainan, oleh itu membolehkannya menukar kod-kod genetik dan akhirnya virus berjangkit ke manusia dan menyebabkan jangkitan. Ini boleh berlaku berulang-ulang sehingga ke satu tahap dimana ‘virus yang boleh membuat replikasi di dalam manusia’ muncul dari proses pemilihan.

Satu lagi kemungkinan adalah sejenis virus yang kompeten manusia yang secara semulajadi menjangkiti spesies haiwan eksotik, tetapi tidak dapat menjalin hubungan kepada manusia dalam jumlah yang cukup besar sehingga baru-baru ini. Virus turut menyesuaikan diri untuk mewujudkan replikasi yang efisien dalam manusia.

Kadar Pemulihan Pun Meningkat Buat Setakat Ini

Di samping kes baru dilaporkan, kadar pemulihan juga mula meningkat. Setakat ini sebanyak 110 orang yang dijangkit wabak ini telah pulih daripada coronavirus Wuhan. Anda boleh semak data secara real time di sini : Coronavirus 2019-NCOV

Semoga pakar-pakar medical dan relevannya berjaya menemui vaksin serta rawatan yang sesuai untuk mencegah virus ini dalam masa yang singkat. Buat masa sekarang, jagalah kesihatan masing-masing. Minum banyak air, jaga kebersihan dan kurangkan keluar dari rumah melainkan jika ada urusan tertentu.

Baca Artikel Berkaitan Virus Wuhan Coronavirus

http://http://https://www.iloveborneo.mycerita-menarik-dari-borneo/3-kes-positif-baharu-wuhan-coronavirus-di-malaysia/
http://http://https://www.iloveborneo.mycerita-menarik-dari-borneo/2-masih-menunggu-laporan-makmal-6-negatif-wuhan-coronavirus-di-sarawak/

Artikel Berkaitan

Back to top button