fbpx
Cerita Borneo

Giliran Parti Sarawak Bersatu Pula Minta Kerajaan Sarawak Tutup Sempadan

Perkara tersebut disuarakan oleh Ketua Pemuda Parti Sarawak Bersatu, Dr Johnical Rayong Ngipa

Giliran Parti Sarawak Bersatu Pula Minta Kerajaan Sarawak Tutup Sempadan. Selepas kita dikejutkan dengan laporan Parti Politik SUPP Dudong yang meminta penerbangan dari Semenanjung Malaysia disekat ke Sarawak, kini giliran Parti Sarawak Bersatu meminta kerajaan Sarawak untuk menutup pintu sempadan.

Giliran Parti Sarawak Bersatu Pula Minta Kerajaan Sarawak Tutup Sempadan
Giliran Parti Sarawak Bersatu Pula Minta Kerajaan Sarawak Tutup Sempadan

Menurut satu laporan dari The Borneo Post, Dr Johnical Rayong Ngipa yang juga merupakan Ketua Pemuda Parti Sarawak bersatu meminta Kerajaan Sarawak agar menutup pintu sempadan dan juga mengehadkan pergerakan orang awam bagi mengekang COVID19 dari terus tersebar di dalam Sarawak. Beliau turut berkata, dengan peningkatan kes COVID19 di Sarawak, sudah tiba masa untuk Kerajaan Sarawak mengutamakan rakyat dan menilai kes COVID19 di Sarawak yang dikatakan berasal dari kluster luar dari Sarawak.

Selain itu, Dr Johnnical Rayong Ngipa juga meminta agar pelancong dari Eropah dihalang dari memasuki Sarawak berdasarkan Eropah kini merupakan tempat berpusat COVID19 yang terbaru di dunia. Beliau turut mempersoalkan mengapa Kerajaan Sarawak belum lagi menghalang kemasukan rakyat luar ke Sarawak, dan akhirnya berharap agar kerajaan boleh mempertimbangkan untuk memanjangkan cuti persekolahan.

Dalam masa yang saya, Dr Johnical Rayong Ngipa turut memuji Jawatankuasa Bencana Negeri Sarawak atas usaha cemerlang mereka untuk mengekang COVID19 di Sarawak setakat ini.

Artikel Berkaitan

Back to top button