fbpx
Cerita Borneo

Group Telegram Sebar Gambar Wanita Di Tandas Awam, Netizen Digesa Buat Laporan

Akaun Tersebut Mempunyai Seramai 21K Ahli

Group Telegram Sebar Gambar Wanita Di Tandas Awam, Netizen Digesa Buat Laporan. Baru sahaja hari wanita diraikan pada 8 Mac yang jatuh pada Ahad minggu lalu, namun timbul pula kisah yang kurang menyenangkan buat kaum Hawa ini. Pada masa wanita sepatutnya dihargai dan dipandang tinggi oleh sesiapa sahaja tidak mengira jantina dan usia, namun masih ada segelintir masyarakat yang bernafsu buas dan tergamak mengancam keselamatan para wanita secara senyap.

Terbaharu, wujud sebuah akaun Telegram yang didapati mengumpul dan menyebarkan gambar wanita ketika mereka berada di dalam tandas awam. Lebih memalukan, akaun ini telah mempunyai ahli yang sangat ramai iaitu sekitar 21K ahli, dengan 1K ahli aktif pada satu-satu masa. Jumlah ini adalah jumlah semasa ia tular beberapa hari yang lalu.

Gambar Dan Video Lucah Diambil Dari Kamera Intip Yang Dipasang Di Tandas Awam

Perkara ini didedahkan oleh seorang pengguna Twitter, @mixbloode. Lelaki ini kemudian menasihati orang awam terutamanya wanita agar berhati-hati dan sentiasa memeriksa tandas awam yang dimasuki. Berdasarkan gambar skrin (screen capture) yang dimuat naik, kebanyakan gambar yang disebarkan dalam group Telegram tersebut adalah gambar intip daripada kamera tersembunyi yang dipasang di dalam tandas awam.

Group Telegram Sebar Gambar Wanita Di Tandas Awam, Netizen Digesa Buat Laporan
Group Telegram Sebar Gambar Wanita Di Tandas Awam, Netizen Digesa Buat Laporan
Kredit : Twitter @mixbloode

Siap Ada Bayaran RM 100 Untuk ‘Akses Seumur Hidup’

Lebih mengejutkan, akaun ini turut mengenakan bayaran kononnya sebagai ‘yuran keahlian seumur hidup’ sebanyak RM 100. Ahli yang telah membayar jumlah tersebut akan mendapat akses tontonan gambar lucah daripada pelbagai sumber. Selain itu, group ini juga memberi jaminan bahawa ahli akan sentiasa mendapat sumber gambar dan video lucah yang sentiasa dikemas kini. Kebanyakan sumbernya pula adalah daripada kamera intipan tersembunyi di tandas awam.

Terkejut dengan kewujudan group tersebut, warga maya masing-masing meluahkan rasa tidak puas hati dan kebimbangan terhadap gejala tidak bermoral ini. Rata-rata menggesa komuniti netizen agar melaporkan group tersebut kepada pihak Telegram kerana gambar serta video yang disebarkan boleh terjadi pada ahli keluarga seperti ibu, isteri, teman wanita, adik, mahu pun kakak.

Bagaimana Untuk Lapor Penyalahgunaan Akaun?

Jika anda menjumpai akaun tidak bermoral seperti ini, terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan. Antaranya ialah;

  1. Laporkan secara terus kepada pengendali laman atau media sosial
  2. Membuat aduan kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) melalui laman sesawang, https://aduan.skmm.gov.my/
  3. Membuat laporan kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM), KPDNKK, BNM dan agensi-agensi penguatkuasa yang berkaitan.

Untuk pengetahuan anda, pengendali akaun yang berunsur kandungan lucah, sumbang, jelik, tidak bermoral mahu pun palsu boleh didakwa di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Segera sekat dan laporkan akaun seperti ini kerana ia boleh menggugat ketenteraman awam selain mengancam keselamatan terutamanya kepada kaum wanita.

Artikel Berkaitan

Back to top button
Close