fbpx
Cerita Borneo

Isu Moratorium : Menteri Kewangan Jelaskan BNM Seharusnya Memperbaiki Komunikasi

Wujud kekeliruan berhubung kenyataan yang dikeluarkan pihak Bank Negara Malaysia (BNM) yang dikeluarkan semalam menurut Menteri Kewangan, Senator Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Isu Moratorium : Menteri Kewangan Jelaskan BNM Seharusnya Memperbaiki Komunikasi. Jelas Tengku Zafrul, BNM seharusnya memperbaiki komunikasi dengan pelanggan bagi mengelakkan timbul isu kekeliruan tersebut.

Isu Moratorium : Menteri Kewangan Jelaskan BNM Seharusnya Memperbaiki Komunikasi
Isu Moratorium : Menteri Kewangan Jelaskan BNM Seharusnya Memperbaiki Komunikasi

“Wujud kekeliruan dalam soalan lazim yang diberikan BNM. Jadi ilustrasi yang diberikan juga mengelirukan. Tapi tidak ada perbezaan dalam peruntukan itu.

“Apapun, pelanggan kena bayar faedah itu selepas ini, bukan tiada faedah. Pelanggan keliru sama ada ia akan didenda atau tiada faedah. Itu sebabnya ada kekeliruan dalam soalan lazim.

“Tapi dalam kenyataan BNM tidak ada penjelasan tapi pagi ini BNM ada beri penjelasan dan ia semakin jelas. Saya harap komunikasi antara bank dan pelanggan harus dipertingkatkan dari segi komunikasi,” ujar Tengku Zafrul apabila ditanya oleh media ketika merasmikan Sistem Geran Khas Prihatin di Menara Hasil Bangi, pada Jumaat.

BNM dalam satu kenyataan pada Jumaat membuat pengakuan timbul kekeliruan dan kebimbangan melibatkan kenyataan yang dikeluarkan pihak mereka semalam.

Kenyataan itu turut menegaskan, penangguhan bayaran balik pinjaman sememangnya bertujuan membantu aliran tunai peminjam yang terjejas akibat pandemik COVID-19 dan matlamat itu tidak berubah.

Netizen korek balik temubual Tengku Zafrul

Walau bagaimanapun, ramai yang masih kurang berpuas hati dan ‘mengorek’ kembali video temubual Tengku Zafrul dengan Astro Awani sebelum ini.

https://twitter.com/Sapiens57/status/1256090436730527744

Tidak kurang juga, ada yang menyimpan tangkap layar dari bank sebelum ini.

Bank Negara hari ini telah mengeluarkan jawapan SOALAN LAZIM yang baru bagi menggantikan jawapan sebelum ini.

Artikel Berkaitan

Back to top button
Close