fbpx
Cerita Borneo

Kenali Pua Kumbu, Seni Tenunan Tekstil Tradisional Masyarakat Iban

Bukan Sekadar Alas Meja Dan Perhiasan Dinding

Kenali Pua Kumbu, Tekstil Tradisi Masyarakat Iban. Baru-baru ini Anugerah Juara Lagu (AJL) yang ke 34 ditayangkan secara langsung pada 10 Februari. Siapa yang tidak lupa momen ketika Hafiz Suip mengakhiri lagu ‘Kisah Cinta Kita’ bersama penampilan khas isteri tercinta yang sedang hamil (sweetnya!) Tetapi apa yang juga mengambil perhatian netizen adalah dress yang digunakan oleh isteri Hafiz.

Kenali Pua Kumbu, Seni Tenunan Tekstil Tradisional Masyarakat Iban
Kenali Pua Kumbu, Seni Tenunan Tekstil Tradisional Masyarakat Iban. Kredit: Beautiful Nara

Pua Kumbu

Pua Kumbu merupakan kain bercorak berlapis warna yang digunakan oleh kaum Iban di Sarawak.

Secara tradisinya, pua kumbu hanya ditenun oleh wanita. Kain in dianggap suci dan digunakan dalam upacara dan peristiwa penting seperti kelahiran anak, apabila seseorang sampai usia, bagi tabir mayat yang diletakkan di rumah panjang sebelum pengebumian dan selainnya.

Seni tenunan tekstil ini dianggap sebagai salah satu tradisi tertua masyarakat Iban. Ia dianggap sebagai aset yang tidak ternilai untuk seorang gadis Iban, dimana dia akan bermula untuk belajar teknik tenunan ketika mencapai usia 14 tahun oleh ibu dan neneknya.

Kenali Pua Kumbu, Seni Tenunan Tekstil Tradisional Masyarakat Iban
Kredit: Ibanology

Asal Usul Pua Kumbu

Memandangkan tiada wujudnya dokumentasi bertulis mengenai sejarah kebudayaan Iban, ia mustahil untuk mengesan rekod asal dan perkembangan tradisi tekstil ini.

Sejarah hanya boleh dikenang melalui tradisi lisan yang diturunkan secara temurun dalam bentuk pengap, pantun, sabak dan renong oleh pujangga (lemambang) dan belian dari dukun.

Terdapat banyak lagenda tentang asal usul Pua Kumbu, semua berkaitan dengan watak-watak Menggin dan Dara Tinchin.

Salah satu cerita ini bermula dengan Menggin, seorang pemburu Iban yang menembak seekor burung yang cantik. Ketika dia pergi untuk mengutip hasil tembakannya, apa yang dia temukan adalah sehelai kain tenunan dan bukan mayat burung tersebut. Dia turut simpan kain tersebut sebab dia tidak pernah melihat kain sebegitu sebelum ini. Tanpa pengetahuan dia, kain tersebut adalah milik Dara Tinchin Temaga, anak sulung salah satu petara iaitu Singalang Burong.

Dara Tinchin Temaga turut bercari kain tenunannya yang hilang di merata-rata tempat. Setelah berjumpa dengan Menggin dan menyatakan keinginannya untuk mendapatkan kainnya yang hilang, Menggin menyedari kain tersebut adalah kain yang sama ditemuinya dan memulangkan kain tersebut. Sebagai balasan, Dara berkahwin dengan Menggin, walaupun dia sudah kahwin. Okay…

Pasangan itu dikurniakan seorang anak lelaki iaitu Sera Gunting. Selepas setahun, suami pertama Dara kembali ke rumah. Dara turut menyuruh Menggin dan anak mereka untuk kembali ke dunia Iban dan menghadiahkan sebuah ‘jaket’ iaitu baju burong dan kainnya yang dia telah tenun kepada Menggin dan Sera untuk perjalanan mereka. Sejak hari itu, baju burong dan kain itu diserahkan kepada wanita Iban untuk mereka menenun rekaan yang sama dan tetap dekat dengan para dewa.

Kenali Pua Kumbu, Seni Tenunan Tekstil Tradisional Masyarakat Iban
Contoh design Pua Kumbu yang rumit. Kredit: Ulu Kriann Pioneers

Kepentingan Pua Kumbu

Pua kumbu dipercayai berfungsi sebagai cara komunikasi antara dunia ini dan dunia nenek moyang, roh dan tuhan.

Di sini, tukang tenun meletakkan reka bentuk grafik tenunan kepercayaan animistik Iban, alam rohani (petara atau antu) dan ‘pandangan dunia’ kehidupan di sekeliling mereka, iaitu pokok, haiwan, serangga, kehidupan hutan, alam semula jadi, dan kehidupan ghaib.

Reka bentuk terletak dengan makna dan tenaga. Semakin berkuasa rupa bentuk, semakin dekat ia boleh membawa orang itu ke dunia spiritual. Namun, jika reka bentuk itu lebih berkuasa, ia akan membahayakan penenun pua kumbu itu.

Kredit: Tenor

Secara umum, pua kumbu digunakan untuk menentukan kawasan di galeri luar yang lazim atau ruai rumah panjang di mana upacara akan berlaku. Upacara boleh dikaitkan dengan individu seperti pengebumian, majlis penyembuhan, menyambut kepulangan ahli rumah panjang setelah mengembara, atau melibatkan seluruh ahli rumah panjang seperti menyambut Gawai Antu (festival roh), Gawai Burong/Kenyalang atau perayaan selepas peperangan.

Kenali Pua Kumbu, Seni Tenunan Tekstil Tradisional Masyarakat Iban
Salah Satu Imej Yang Diambil Semasa Perayaan Gawai Antu. Kredit: Sarawak, Dayak Heritage and Various Stories

Kini, terdapat versi pua kumbu yang dibuat khas untuk fesyen dan juga pua kumbu dibuat oleh mesin!

But of course, amat agi enti nya ori. Hehe!

Walaupun seni ini rupa macam ditelan zaman, masih ada lagi penenun pua kumbu yang setia mengekalkan tradisi ini. Salah seorang daripada penenun ini ialah Pn. Bangie ak Embol, berasal daripada Kampung Gari. Kebanyakan tenunan beliau telah dipamerkan di seluruh dunia seperti New York, Paris, dan London. Beliau juga diiktiraf sebagai Adiguru Kraf Pua dan masih menenun sehingga ke hari ini!

Yang membezakan cara penenunan beliau dengan mesin ialah beliau menggunakan cara tradisional, dari cara menenun sehingga ke proses mewarna pua kumbu.

Pn. Bangie ak Embol telah diiktiraf oleh UNESCO untuk kemahiran tenunan Pua Kumbu. Kredit: Youtube

Proses Menenun Pua Kumbu

Proses ini bermula dengan menyediakan benang untuk tenunan, yang terdiri daripada yang berikut:

 • Nabu’– menggulung benang ke dalam bola
 • Muai – untuk menyusun
 • Ngirit – proses peregangan dan menarik kulit benang secara mendatar, sehelai benang pada satu masa, untuk membentuk asas atau warp
 • Ngarap – pemilihan warp alternatif
 • Ngebat – mengikat
 • Mampul – untuk menampung
 • Muka ‘tanchang – membebaskan
 • Ngerembai – memuka
 • Anak dan Ara – menambah reka bentuk sampingan
Kredit: Cemaru

Penenunan

Untuk mempersiapkan proses tenunan, benang akan dimukakan dan disusun dengan teliti pada bingkai kayu.

Sebelum tenunan sebenar bermula, bahagian tepi benang yang terbelah, dikenali sebagai anak atau ara, diatur dengan teliti. Tenun dilakukan menggunakan mesin tenun belakang yang ditempatkan di tempat yang mudah di dalam rumah panjang. Peringkat akhir melibatkan penamat tepi atas dan bawah dengan crowfeet pattern.

Proses Mewarna

Semua bahan mentah untuk pewarna semulajadi dituai dari hutan.

Orang Iban secara tradisinya memanfaatkan sebilangan besar tumbuhan untuk menghasilkan pelbagai warna.

Tumbuhan Rengat menghasilkan warna Indigo dalam pelbagai ton.

Kenali Pua Kumbu, Seni Tenunan Tekstil Tradisional Masyarakat Iban
Tumbuhan Rengat menghasilkan warna Indigo dalam pelbagai ton, seperti ini. Kredit: Borneo Post Online

Akar penawar landak digunakan untuk mendapatan warna kuning.

Untuk pewarna Engkudu, jika kapur dicampurkan, ia akan berubah menjadi coklat.

Contoh proses dye pua kumbu. Kredit: Youtube

Benang dicelup ke dalam kombinasi, dipusing dan dibiarkan berendam sebelum dikeringkan di bawah matahari.

Proses pewarna disediakan lagi dengan mengikat bahagian untuk membina reka bentuk.

Proses mewarna ini digelar ‘kayau indu’, dimana ia menekankan pentingnya tenunan adalah untuk wanita dalam masyarakat Iban sama seperti headhunting untuk lelaki.

Hierarki Penenun Pua Kumbu

Kompetensi dan kemahiran penenun menempatkannya dalam komuniti:

 • Indu Nakar Indu Ngar: Seorang wanita yang tahu bagaimana untuk mencampur dan menggunakan pewarna sayuran dengan berjaya. Seorang wanita yang kompeten.
 • Indu Nengkebang Indu Muntang: Seorang wanita yang boleh menghasilkan reka bentuknya sendiri; dia mempunyai tatu pada jari-jarinya, dan memakai duri landak yang diikat kepada sehelai benang.
 • Indu Sikat Indu Kebat: Seorang penenun yang bermahir.
 • Indu Ternuai Indu Lawai: Seorang pelayan yang baik serta pandai menjaga rumah tangga.
 • Indu Paku Indu Tubu: Suri rumah biasa.

Penenun diletak ke dalam tiga kategori teratas dan statusnya diberikan kepadanya dalam ‘Adat Mati’ atau obituari. Manakala, ‘Adat Terbalu’ diberikan kepada suami seorang penenun dan merupakan status tinggi daripada status yang diberikan kepada suami seorang wanita Iban biasa.

Kredit: Love Sarawak

Corak Pua Kumbu

Pua Kumbu tradisional mesti mempunyai semua komponen standard agar melengkapkan hasil tenunan. Komponen-komponen ini ialah:

 • Buah Pua – Reka bentuk yang kuat ini inspired oleh roh-roh melalui mimpi. Ia adalah reka bentuk utama.
 • Selakoh – simbol reka bentuk yang berulang-ulang yang merangkumi bahagian atas dan bawah “Buah” untuk mengandungi reka bentuk yang berkuasa supaya semangat reka bentuk berada dalam kain.
 • Kemebai – Pagar mendatar ‘mengasingkan’ buah pua dari selakoh; ia juga merupakan ukuran untuk ‘kayu’ atau saiz tenunan.
 • Semalau – garis sempadan berturutan bersulam vertikal yang ditenun; corak selalunya motif burung, biawak, lipan atau ular bergantung kepada ‘kuasa’ utama ‘buah’ pua.
 • Ara – Perbatasan menegak berwarna luar tenunan, biasanya daripada benang komersil yang sudah dicelup pewarna. Dalam sesetengah komuniti (seperti Saribas), status penenun menentukan sempadan warna yang digunakan. Struktur luar menunjuk tertinggi master penenun “indu naker indu ngar”.

Tradisi Yang Perlu Dikekalkan

Walaupun pua kumbu kini dijual secara komersil, thanks to modern technology untuk menyenangkan proses penenunan, kita mesti menghargai nilai dan tradisi di sebalik seni tekstil ini.

The next time anda pergi ke Main Bazaar, Kuching, atau mana-mana kedai kraftangan, dan terjumpa pua kumbu, anda boleh bertanya tuan kedai di mana asal nya pua kumbu tersebut dan apakah sejarah disebaliknya. Salah satu kedai yang anda boleh singgah adalah John’s Gallery yang menjual pelbagai jenis pua kumbu! Anda juga boleh bertanya kepada tuan kedai mengenai sejarah dan cerita disebalik pua kumbu.

Anda juga boleh berkunjung ke pameran-pameran Pua Kumbu seperti di Muzium Pua Kumbu yang terletak di Tingkat 4 di Tun Jugah, Kuching. Selain melihat penenun-penenun beraksi menenunkan pua kumbu, anda pun boleh belajar seni ini daripada mereka!

Artikel Berkaitan

Back to top button