fbpx
Cerita Borneo

Kenali Satu-Satunya Spesis Lumba-Lumba Di Sarawak

Kenali Satu-Satunya Spesis Lumba-Lumba Di Sarawak. Lumba-lumba empesut atau nama bahasa Inggerisnya ‘Irrawaddy Dolphin‘, merupakan spesis lumba-lumba yang terdapat di Asia Tenggara, termasuk Sarawak. Jum kita tengok 5 fakta menarik mengenai lumba-lumba istimewa ini!

Kenali Satu-Satunya Spesis Lumba-Lumba Di Sarawak
Kenali Satu-Satunya Spesis Lumba-Lumba Di Sarawak. Kredit: Imgur

Spesis Ini Sebenarnya Bukan Diklasifikasi Sebagai True River Dolphin

Lumba-lumba Empesut adalah spesis euryhaline lumba-lumba lautan, yang bermaksud peralihan antara air masin dan air tawar. Mereka disenaraikan sebagai salah satu daripada tujuh spesis lumba-lumba sungai namun tidak diklasifikasi sebagai lumba-lumba yang hanya tertakluk kepada air tawar sahaja.

Rupa Yang Unik

Lumba-lumba Empesut mempunyai rupa yang unik berbanding dengan spesis lumba-lumba yang lain. Mereka tidak mempunyai paruh dan kepala yang diselaraskan oleh kebanyakan ikan lumba-lumba, sebaliknya mempunyai muncung yang tumpul dan dahi yang tinggi.

Sirip dorsal mereka pendek, tumpul dan bersegi tiga dan terletak kira-kira dua pertiga di belakang mereka. Mereka mempunyai sirip dada panjang yang luas yang membantu mereka bergerak dengan mudah dalam air.

Walaupun spesis ini mempunyai badan yang unik berbanding dengan spesis lumba-lumba yang lain, mereka mempunyai warna yang kurang berkilau terdiri daripada kelabu gelap pada bahagian atas dan kelabu muda di bawahnya.

Kenali Satu-Satunya Spesis Lumba-Lumba Di Sarawak
Kredit: Tes

Selain Di Sarawak, Spesis Ini Boleh Dijumpa Di…

Teluk Bengal, Papua New Guinea dan Filipina serta sungai-sungai di sekitarnya.

Walaupun kebanyakan populasi diam di dalam perairan terbuka, terdapat beberapa subpopulasi yang hidup terutamanya dalam sistem sungai air tawar.

Tidak seperti lumba-lumba lautan lain yang mempunyai corak migrasi seperti perjalanan jarak jauh dari satu kawasan ke tempat lain, tetapi sebaliknya tinggal di kawasan mereka dan mencari makanan pada hari siang kemudian kembali ke perairan yang lebih selamat pada waktu malam.

Kenali Satu-Satunya Spesis Lumba-Lumba Di Sarawak
Kredit: Reddit

Diet Lumba-Lumba Empesut Terdiri Daripada Ikan Dan Krustasea

Mereka biasanya memburu dalam kelompok, kira-kira dalam tujuh ekor, dan mengelilingi mangsa mereka untuk memerangkap dan makan mangsa mereka.

Lumba-lumba ini juga sering dilihat meludah/menyeret air sejauh 5 kaki. Tingkah laku ini dianggap sebagai cara untuk memburu ikan semasa pemburuan.

Spesis Yang Terancam

Populasi lumba-lumba empesut diangga sebagai spesis yang ‘terdedah’ atau vulnerable. Mereka tidak berada dalam bahaya serta-merta untuk menjadi pupus, tetapi jika langkah-langkah untuk menghapuskan kematian insidental tidak diambil, populasi spesis akan kurang jauh daripada mereka boleh pulih dari.

Sesetengah subpopulasi, seperti yang terdapat dalam perairan Mahakam dan Irrawady, kini dianggap sebagai spesis yang terancam!

Kenali Satu-Satunya Spesis Lumba-Lumba Di Sarawak
Kredit: Mongobay

Jagalah Lumba-Lumba Empesut Sebaik Mungkin

Kita sebagai manusia harus menghargai dan menjaga alam sekitar kita, ini termasuk lumba-lumba ini. Dengan usaha yang dijalankan untuk melindungi spesis ini oleh beberapa NGO, kita boleh menikmati untuk melihat haiwan yang mengagumkan ini dalam generasi yang akan datang.

Terdapat juga tour Irrawaddy Dolphin yang dijalankan oleh beberapa agensi pelancongan untuk mereka yang berminat untuk melihat lumba-lumba ini secara dekat dan selamat. Tetapi apabila menyertai tour-tour sebegini, ingatlah pesan pepatah Inggeris “Take Nothing But Memories, Leave Nothing But Footprints.” (secara langsungnya, pergi untuk mengambil kenangan, tinggalkan tempat tersebut tanpa mengambil apa-apa atau meninggalkan kesan negatif!)

Kredit: Giphy

Artikel Berkaitan

Back to top button