fbpx
Cerita Borneo

Kerajaan Benarkan Pelajar IPT Balik Kampung Mulai 27 April 2020

Perkara tersebut dimaklumkan oleh Menteri Kanan (Kluster Keselamatan)

Kerajaan Benarkan Pelajar IPT Balik Kampung Mulai 27 April 2020. Menerusi sidang media harian perkembangan terkini berkaitan dengan Perintah Kawalan Pergerakan hari ini, kerajaan akam membenarkan pelajar institut pengajian tinggi untuk pulang ke rumah masing masing bermula 27 April ini. Walau bagaimanapun, pergerakan pulang mereka di had kan iaitu dari pukul 9 malam sehingga 9 pagi sahaja.

Kerajaan Benarkan Pelajar IPT Balik Kampung Mulai 27 April 2020
Kerajaan Benarkan Pelajar IPT Balik Kampung Mulai 27 April 2020

Dinyatakan juga, pergerakan akan dibenarkan secara berperingkat-peringkat dan melibatkan perjalanan ke ZON HIJAU sahaja. Pelajar pelajar juga diwajibkan mengambil saringan gejala sebelum mereka dibenarkan untuk berlepas pulang ke kampung mereka.

Pelajar yang memiliki kenderaan sendiri pula, mereka dibenarkan untuk memandu kenderaan mereka untuk pulang ke rumah keluarga masing masing dengan syarat ianya adalah perjalanan yang tidak merentas negeri dan hanya 1 individu sahaja dibenarkan di dalam kereta tersebut. Mereka juga perlu memohon kebenaran pihak polis.

Pelajar Sabah dan Sarawak Yang Balik Perlu Kuarantin Wajib

Bagi pelajar Sabah dan Sarawak yang ingin pulang ke tempat masing masing, mereka dibenarkan untuk pulang namun mereka harus mengikut arahan kerajaan masing masing di mana mereka akan dikuarantinkan selepas mereka mendarat di lapangan terbang yang terdekat dengan bandar mereka.

Keseluruhan proses ini akan melibatkan 85% pelajar, dengan baki pelajar memilih untuk tinggal di kampus.

Baca Juga Artikel Lain :

Artikel Berkaitan

Back to top button