fbpx
Cerita Borneo

Krisis COVID-19 : Malaysia Airlines Juga Arah Pekerja Ambil Cuti Tanpa Gaji

Sebelum ini, Malindo Air juga telah mengambil langkah penjimatan

Malaysia Airlines Bhd (MAS) merupakan syarikat penerbangan terbaru yang meminta kepada 13,000 pekerjanya untuk mengambil cuti tanpa gaji secara sukarela kerana penyebaran coronavirus (Covid-19), yang nyata menjejeaskan syarikat penerbangan.

Krisis COVID-19 : Malaysia Airlines Juga Arah Pekerja Ambil Cuti Tanpa Gaji

Sebelum ini, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MAS Kapten Izham Ismail mengumumkan pemotongan gaji 10% untuk pengurusan kanannya sebagai sebahagian daripada langkah untuk mengurangkan kos operasi. Mereka juga melepaskan elaun mereka bagi mengurangkan beban syarikat.

“Kesan (Covid-19) pada pasaran sangat besar, orang tidak travelling, perniagaan tidak beroperasi seperti dahulu dan landskap penerbangan telah berubah dengan ketara, MAG tidak terhindar dari semua ini,” katanya dalam satu kenyataan video kepada pekerja syarikat penerbangan itu.

“Pada kadar dan momentum krisis ini, lebih banyak penerbangan akan dibatalkan kerana terdapat kurang permintaan di pasaran,” kata Izham.

Pada suku pertama tahun 2020 sahaja, MAS telah mengalih keluar 7.1% kapasitinya dan menggantung lebih daripada 1,600 penerbangan. MAS juga telah mengurangkan kapasiti penerbangan ke China sebanyak 53% dan ke Korea Selatan dan Jepun sebanyak 23%.

Sebelum Ini, Malindo Air dikatakan memotong gaji sebanyak 50% :

Artikel Berkaitan

Back to top button