fbpx
Cerita Borneo

Pemuda Bunuh Diri Di Pulau Gaya Sabah Disahkan Positif COVID-19

Berlaku di Kampung Pondo, Pulau Gaya, Sabah

Pemuda Bunuh Diri Di Pulau Gaya Sabah Disahkan Positif COVID-19. Beberapa hari lepas, sebuah mayat ditemui tergantung dari pokok di Kampung Pondo, Pulau Gaya, disahkan positif COVID-19. Ketua Polis Kota Kinabalu, ACP Habibi Majinji berkata, 12 anggota polis yang bertugas mengendalikan mayat terbabit telah diarah untuk menjalani pemeriksaan kesihatan.

Pemuda Bunuh Diri Di Pulau Gaya Sabah Disahkan Positif COVID-19
Pemuda Bunuh Diri Di Pulau Gaya Sabah Disahkan Positif COVID-19

Tidak menyedari mayat tersebut positif COVID-19

Dilaporkan 12 anggota polis yang mengendalikan jenazah mangsa terbabit telah diarah untuk menjalankan kuarantin di rumah selepas mendapati mangsa dijangkiti Covid-19. Mangsa yang berumur 26 tahun itu ditemui tergantung di sepohon pokok dan tidak mempunyai dokumentasi peribadi/identiti.

Anggota polis hanya diberitahu beberapa hari kemudian bahawa mangsa telah disahkan positif selepas mayat mangsa disaring untuk virus oleh pihak berkuasa kesihatan semasa bedah siasat rutin untuk menentukan punca kematian. Didedahkan juga pihak berkuasa hospital sudah menguburkan mangsa setelah tidak dituntut oleh mana-mana pihak keluarga.

ACP Habibi berkata mangsa dipercayai membunuh diri atas sebab peribadi dan kemungkinan tidak mengetahui bahawa dia telah menghidap virus tersebut.

Kepada mereka yang mengalami masalah peribadi, anda boleh hubungi perkhidmatan Befrienders yang terdekat. Untuk senarai penuh nombor dan waktu operasi, sila layari befrienders.org.my/centre-in-malaysia.

Jom Baca Juga Artikel Lain :

Artikel Berkaitan

Back to top button