fbpx
Cerita Borneo

Pertambahan Kes COVID-19 Secara Mendadak, ITALI Mula Kuarantin Seluruh Negara

Itali akan memulakan perintah kuarantin yang sebelum ini hanya dijalankan di wilayah Lombardy ke seluruh negara, Perdana Menteri Giuseppe Conte berkata hari Isnin apabila kiraan kes di Itali melonjak, menjadikannya negara yang paling banyak COVID-19 di luar China.

Alberto Pizzoli | AFP | Getty Images

Penduduk Itali yang berjumlah 60 juta orang tidak boleh melakukan perjalanan selain untuk bekerja atau kecemasan, kata Conte. Beliau menambah bahawa semua perhimpunan awam akan diharamkan dan acara sukan digantung. Keputusan itu dibuat untuk melindungi orang-orang yang mudah dijangkiti di negara ini, katanya, dan langkah-langkah itu akan berkuatkuasa pada hari Selasa dan terakhir hingga 3 April.

“Keputusan yang tepat hari ini adalah untuk tinggal di rumah,” kata Conte. “Masa depan dan masa depan Itali berada di tangan kami. Tangan-tangan ini perlu menjadi lebih bertanggungjawab sekarang berbanding sebelum ini. “

Langkah ini adalah usaha terbaru bagi mengekang penyebaran COVID-19 selepas perintah kuarantin yang dikeluarkan hujung minggu lalu hanya meliputi 16 juta penduduk.

Pertambahan Kes COVID-19 Secara Mendadak, ITALI Mula Kuarantin Seluruh Negara

Sekolah-sekolah dan universiti-universiti di seluruh negara akan terus ditutup sehingga 3 April, tetapi transit awam akan tetap beroperasi. Semua sekolah di negara ini sebelum ini ditutup sehingga 15 Mac. Beliau juga berkata semua restoran dan bar di seluruh negara akan ditutup pada pukul 6 pagi. Pengumuman ini menandakan usaha yang paling banyak diambil oleh kerajaan di luar China untuk mengekang penyebaran COVID-19.

“Kami tidak mempunyai masa. Angka-angka menunjukkan bahawa terdapat pertumbuhan yang signifikan dalam jangkitan, orang dalam rawatan intensif dan kematian, “katanya. “Tabiat kami perlu berubah sekarang. Kami mesti memberikan perkara terbaik untuk Itali. “

Pihak Berkuasa Itali sebelum ini mengumumkan kuarantin di wilayah Lombardy, yang merupakan bahagian negara paling teruk dilanda COVID-19. Perkembangan drastik dari langkah-langkah untuk merangkumi seluruh negara datang selepas kematian COVID-19 di seluruh negara melonjak 97 pada Isnin hingga 463.

Itali juga melaporkan lonjakan sebanyak 1,807 kes yang disahkan di seluruh negara, menjadikan jumlah itu kepada sekurang-kurangnya 9,172 kes yang disahkan, yang merupakan peningkatan harian harian terbesar di Itali dari segi nombor mutlak sejak penularan pertama kali berlaku pada 21 Februari. Walaupun penyebaran virus semakin perlahan di China, di mana ia bermula pada bulan Disember, ia semakin meningkat di seluruh bahagian dunia, termasuk Itali. Para pegawai Pertubuhan Kesihatan Sedunia berkata pada hari Isnin ia meyakinkan bahawa virus itu kelihatan telah dikawal di China dan negara-negara lain seperti Singapura. Bagaimanapun, virus kini hadir di lebih 100 negara di seluruh dunia dan kes global melepasi 100,000.

“Ia berada di tangan kami. … Di banyak negara, ia akan menjadi lebih buruk sebelum ia menjadi lebih baik, “kata Dr Maria Van Kerkhove, ketua teknikal program kecemasan WHO. Sekurang-kurangnya 93% daripada kes-kes global tertumpu di empat negara: China, Korea, Itali dan Iran, kata para pegawai WHO. “Sememangnya, kita melihat cahaya di hujung terowong, tetapi berapa cepat kita sampai di sana bergantung kepada negara apa.”

Baca Artikel Lain Berkaitan COVID-19 :

Artikel Berkaitan

Back to top button