fbpx
Cerita Borneo

Petronas Nafi Dakwaan Operasi Pelantar Minyak Ditutup

Kesemua Pelantar Milik Petronas Masih Beroperasi Sepenuhnya.

Petronas Nafi Dakwaan Operasi Pelantar Minyak Ditutup. Syarikat Petroliam Nasional Berhad (Petronas) menafikan dakwaan bahawa sebahagian besar pelantar minyak nya diberhentikan operasi. Ia berikutan laporan sebuah akhbar tempatan beberapa hari yang lalu melaporkan sebanyak 14 daripada 18 operasi pelantar minyak Petronas ditutup.

Jelas Petronas, kesemua 18 pelantar minyaknya masih lagi beroperasi di perairan Malaysia.

Dalam pada masa yang sama, sememangnya terdapat penggantungan sementara beberapa buah projek di beberapa tapak berikutan perintah kawalan pergerakan (PKP) yang dilaksanakan oleh kerajaan. Buat masa ini, kebanyakan kerja projek telah pun disambung semula dan ada beberapa yang kini masih menunggu kelulusan daripada kerajaan agar dapat disambung semula.

Pihaknya juga kini sedang berusaha untuk mengurangkan kesan pandemik kepada pelan program capital expenditure (Capex) domestik.

Petronas Nafi Dakwaan Operasi Pelantar Minyak Ditutup
Petronas Nafi Dakwaan Operasi Pelantar Minyak Ditutup

Tambahnya lagi, beberapa projek juga akan tertangguh berikutan perintah berkurung yang berpanjangan di seluruh dunia serta PKP di Malaysia. Ia dijangka akan memberi gangguan kepada rantaian permintaan global.

Beberapa hari yang lalu, Petronas dikatakan terpaksa menutup 14 operasi pelantar nya bagi menjimatkan kos pengeluaran. Baca artikel penuh di sini :

Artikel Berkaitan

Back to top button
Close