fbpx
Cerita Borneo

“PKP Boleh Dah Ibarat Ke Laut,” Pemandu Grab Terkilan Melihat Jalan Raya Sesak Semasa PKP Fasa Ketiga

Kenapa banyak kereta atas jalan raya sekarang?

“PKP Boleh Dah Ibarat Ke Laut,” Pemandu Grab Terkilan Melihat Jalan Raya Sesak Semasa PKP Fasa Ketiga. Terkini, seorang pemandu Grab mengarang sebuah status di laman Facebook beliau mengenai sikap sesetengah rakyat yang ingkar arahan PKP.

Walaupun PKP dilanjutkan lagi sehingga 28 April 2020, beliau terkejut melihat jalan raya di bandar kediaman beliau mempunyai bilangan kenderaan atas jalan seperti hari biasa.

"PKP Boleh Dah Ibarat Ke Laut," Pemandu Grab Terkilan Melihat Jalan Raya Sesak Semasa PKP Fasa Ketiga
“PKP Boleh Dah Ibarat Ke Laut,” Pemandu Grab Terkilan Melihat Jalan Raya Sesak Semasa PKP Fasa Ketiga

Berlaku di Semenanjung Malaysia

Menurut post beliau, beliau mendedahkan beliau adalah seorang pemandu Grab dan menjelas suasana jalan raya di bandar beliau kurang kereta semenjak penggal pertama PKP. Hanya rider Food Panda dan Grab Food sahaja yang memenuhi jalan ketika itu.

Namun, semenjak Perdana Menteri mengumumkan kelanjutan PKP, beliau terkejut melihat bilangan kereta atas jalan semakin banyak dan melakukan perbuatan mereka seolah-olah tiada masalah serius sedang berlaku.

Walaupun hanya seorang pemandu sahaja dibenarkan, disebaliknya sebuah kereta kini mempunyai bukan sahaja seorang pemandu malah penumpang lain.

“Yang saya tengok suami isteri dalam satu kereta ni bersepah, satu keluarga pun ada. Ada juga seorang kakak ni berhenti sebelah saya kat lampu isyarat siap bawa bayi kat baby seat di bahagian passenger seat depan. Tak rasa takut apa pun.”

Terjebak dalam jem selama dua jam!

Beliau turut memuat naik beberapa keping gambar sebagai visual luahan beliau. Yang mengejutkan netizen adalah beliau mendedah beliau telah tersangkut dalam kesesakan jalan raya selama dua jam.

“Saya boleh tengok cerita Ahmad Albab kat YouTube sampai habis tapi masih juga tersangkut kat sekatan jalan raya itu. Itulah betapa buruk keadaannya sekarang. Kalau macam ini lah sikap masyarakat kita terhadap PKP ini, saya tidak hairan kalau PKP dilanjutkan lebih selepas Raya.”

Beliau mengakhiri status beliau dengan merayu kepada masyarakat Malaysia untuk duduk diam di rumah kerana rindu dengan kehidupan normal beliau yang dahulu.

Semestinya semua orang rindu dengan kehidupan dahulu. Oleh itu, sila beri kerjasama dan patuh kepada PKP dalam usaha membendung wabak COVD-19. Sama-sama kita boleh lakukannya.

Artikel Berkaitan

Back to top button