fbpx
Cerita Borneo

Polis Akan Ketatkan Sekatan Jalan Raya Sempena Aidilfitri Dan Gawai Di Sarawak

Polis Sarawak akan memperketat pemeriksaan di setiap sekatan jalan raya di negeri

Polis Akan Ketatkan Sekatan Jalan Raya Sempena Aidilfitri Dan Gawai Di Sarawak. Terkini dilaporkan Pesuruhjaya Polis Kontinjen Sarawak, Dato Aidi Ismail berkata semua pemeriksaan ketika sekatan jalan raya akan diperketatkan di seluruh negeri Sarawak sempena Hari Raya Aidilfitri dan Gawai Dayak.

Beliau mengatakan ini adalah untuk mengawasi masyarakat agar tidak mengambil kesempatan untuk kembali ke kampung atau kampung halaman mereka pada musim perayaan.

Polis Akan Ketatkan Sekatan Jalan Raya Sempena Aidilfitri Dan Gawai Di Sarawak
Polis Akan Ketatkan Sekatan Jalan Raya Sempena Aidilfitri Dan Gawai Di Sarawak

Permit pergerakan akan diperketatkan

Beliau berkata dalam masa yang sama, anggota polis akan memperketatkan pemeriksaan di setiap sekatan jalan untuk menghalang individu yang tidak mempunyai permit pergerakan antara daerah ke seluruh negeri.

Sehubungan dengan itu, permit pergerakan juga akan diperketatkan untuk mencegah orang ramai kembali ke kampung untuk menyambut perayaan Hari Raya Aidilfitri dan Gawai Dayak.

Beliau juga mengingatkan orang ramai bahawa untuk selalu mematuhi arahan yang dikeluarkan sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dalam usaha untuk mengekang penyebaran wabak Covid-19.

Ujarnya lagi semenjak 13 Mei hingga 17 Mei, ibu pejabat Daerah Polis Sarawak (IPD) telah menerima sekitar 30,782 permohonan untuk melintasi daerah di seluruh Sarawak. Dari jumlah tersebut, sekitar 28,657 permohonan telah disetujui sementara selebihnya permohonan ditolak.

Mengenai perkara yang sama (PKPB), sekitar 27,740 pemberitahuan mengenai pembukaan sektor ekonomi telah diterima setakat semalam. Dari jumlah tersebut, 20,240 diterima melalui dalam talian dan 7,500 melalui e-mel.

Ingat gais, PKPB bukan alasan kita boleh pergi ke sana, ke sini. Tolong patuhi PKPB agar kita boleh menyambutkan musim perayaan dengan saudara-mara kita di kampung untuk tahun-tahun akan datang. Tahun tok jak kita bertahan, okay?

Baca lagi di sini:

Artikel Berkaitan

Back to top button