fbpx
Cerita Borneo

“Respect Adat Lama Walaupun Dah Beragama,” Kekecohan Di Sebuah Kampung Menimbul Kemarahan Netizen

Atas desakan, kami terpaksa memadam artikel Ini, namun begitu untuk pengetahuan anda :

  • Tiada nama tempat, kampung atau mana mana individu disebut dalam artikel asal
  • Artikel asal mempunyai beberapa isi utama bersifat pendidikan seperti ‘ Adat lama iboh diembak main ‘ dan ‘Walaupun sudah beragama, adat lama mesti dihormati
  • Artikel asal adalah dari sumber tempat/kampung itu sendiri, yang mana kita semua tahu video dan perbualan berkaitan isu tersebut juga telah berlegar di whatsapp group dan sebagainya.
  • Artikel asal bukan merupakan artikel bersifat laporan atau berita. Kerana itu ianya tidak menyatakan lokasi, malah tidak ada pun gambar individu yang ditangkap kerana menceroboh rumah adat.

Pihak editorial dan pengarang juga diberi amaran oleh mereka yang terasa

Kami tidak berniat untuk menyentuh mana mana sensitiviti, malah kami tidak meletakkan video atau pun mana mana bukti bergambar yang menunjukkan mana mana kampung yang juga kami perolehi yang boleh menjejaskan nama baik mana mana kampung. Artikel telah diolah, agar adat lama tetap dihormati.

Namun begitu, ada beberapa individu yang tidak puas hati telah cuba menghubungi pengarang kami sehinggakan mencari kawan kawan mereka. Atas dasar keselamatan, maka kami padam artikel asal namun penting bagi kami menjelaskan keadaan sebenar bahawa artikel ini bukan mengapi apikan – bahkan ianya bersifat educational iaitu HORMATLAH DENGAN ADAT

Bagi pihak editorial, kami ingin meminta maaf buat pembaca kerana terpaksa memadam artikel ini. Namun ingatlah bahawa amat penting untuk kita menjaga adat. Disertakan juga beberapa tangkap layar sebagai rujukan anda semua. Terima kasih.

Baca Juga Artikel Lain :

Artikel Berkaitan

Back to top button