fbpx
Cerita Borneo

Sarawak Umum 4 Lagi Langkah Utama Untuk Mengekang Penyebaran COVID-19

Setakat ini belum ada lagi kes positif COVID-19 di Sarawak

Kerajaan Sarawak hari ini mengambil langkah proaktif dengan mengumumkan 4 lagi langkah utama untuk mengekang penyebaran COVID-19 dari memasuki Sarawak. 4 langkah itu diumumkan oleh Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri dalam satu kenyataan rasmi yang dikeluarkan.

Sarawak Umum 4 Lagi Langkah Utama Untuk Mengekang Penyebaran COVID-19
Sarawak Umum 4 Lagi Langkah Utama Untuk Mengekang Penyebaran COVID-19

Empat langkah utama tersebut menyentuh pada polisi berkaitan dengan autonomi imigresen, di mana mulai hari ini :
1. Semua warga asing (tanpa mengira warganegara) yang telah ke China termasuk Hong Kong, Macau dan Taiwan, Korea Selatan, Itali dan Iran dalam masa 14 hari lalu tidak dibenar masuk.
2. Semua rakyat Malaysia (bukan pemastautin Sarawak) yang telah ke China termasuk Hong Kong, Macau dan Taiwan, Korea Selatan, Itali dan Iran dalam masa 14 hari lepas dinasihatkan untuk tidak melawat Sarawak
3. Semua rakyat Sarawak dan Pemastautin Tetap Sarawak, pemegang visa pekerja dan pelajar yang telah ke China termasuk Hong Kong, Macau dan Taiwan, Korea Selatan, Itali dan Iran pada 14 hari lepas diwajibkan kuarantin di rumah selama 14 hari.
4. Semua pelawat dari negara terjejas COVID-19 seperti Singapura, Indonesia dan Jepun adalah dinasihatkan untuk mematuhi panduan berjaga-jaga yang dikeluarkan Jabatan Kesihatan Negeri.

Semua tindakan diatas diambil sebagai sebahagian daripada usaha Kerajaan Sarawak dan langkah bagi mengurangkan penularan COVID-19 ke Sarawak.

Baca Lagi Artikel Berkaitan COVID19 di Sarawak :

Artikel Berkaitan

Back to top button