fbpx
Cerita Borneo

Senator Dari Sabah Bina Buggy Berkuasa Solar Dalam Masa 2 Minggu

Luangkan Masa Membuat Benda Yang Memanfaatkan

Senator Dari Sabah Bina Buggy Berkuasa Solar Dalam Masa 2 Minggu. Daripada membuang masa mengeluh, seorang Senator di Dewan Negara telah menggunakan masa luang beliau untuk membina sesuatu yang memfaatkan. Senator Adrian Lasimbang telah membina sebuah buggy berkuasa solar from scratch! Daripada kosong gais!

Senator Dari Sabah Bina Buggy Berkuasa Solar Dalam Masa 2 Minggu
Senator Dari Sabah Bina Buggy Berkuasa Solar Dalam Masa 2 Minggu

Mengambil masa 2 minggu untuk menyiapkan prototaip

Beliau dikenali sebagai seorang yang memperjuangkan masyarakat luar bandar dan tenaga boleh diperbaharui di Sabah serta pengasas Centre for Renewable Energy and Appropriate Technologies (CREATE). Pusat ini bermisi untuk meneliti dan mengembangkan penyelesaian tenaga boleh diperbaharui untuk kawasan luar bandar.

Menurut beliau, idea untuk kereta itu timbul dari keperluan untuk membantu petani mengurangkan kos pengangkutan. Pada setakat ini, para petani harus bergantung pada kenderaan konvenisonal untuk transport hasil kebun mereka. Oleh itu, EV ini akan membantu mengurangkan kos petrol kerana ia tidak memerlukan petrol untuk dijalankan.

Mengambil masa 2 minggu untuk membina prototaip. Kredit: gempak

Usaha bersama rakan

Dengan bantuan empat pekerja, beliau membina EV tersebut di sebuah bengkel bersebelahan rumah kediaman beliau. Dengan menggunakan apa-apa sahaja yang ada seperti barang bekas dan alat ganti yang ada di sekitar bengkel, termasuk panel solar, beliau berjaya menghasilkan buggy tersebut. Beliau hanya memerlukan bateri untuk tenaga kereta tersebut.

Rangka EV diperbuat daripada tiub keluli manakala suspension, stereng, dan lengan bawahnya diambil sebuah kereta Perodua Kenari. Kedudukan tayar ganti ditingkatkan kedudukannya daripada bersembunyi di bawah lantai but untuk dijadikan roda depan buggy terbabit.

Bumbung buggy tersebut diperbuat daripada panel solar, yang depositkan tenaga ke dalam empat ‘power bank’ yang dapat menyimpan total 1,000AH. Bateri diletakkan di bahagian bangku. Yang menggerakkan kereta adalah sebuah motor DC turbin angin untuk menghasilka 4kW (5.4hp).

Bersama 4 pekerja, beliau berjaya membina prototaip buggy yang berkuasa solar. Kredit: gempak

Masih dalam peringkat awal

Walaupun rupa buggy tersebut sudah mempunyai bentuk, beliau mengakui prestasi kereta belum bagus jadi jangan membandingkannya dengan “Porsche Taycan atau Nissan Leaf.”

“Motor elektrik yang lebih kuat mampu memberi tenaga EV dengan lebih banyak, namun kos untuk membelinya adalah tidak dibenarkan.” Kata beliau.

Prototaip buggy telah diuji dan mampu berjalan sejauh 400 meter setelah mengecas EV di bawah sinar matahari selama tiga jam. Kelajuan tertinggi kereta tersebut lebih dari 25km/jam.

Selain itu, kereta ini juga menggunakan tenaga tersimpannya untuk membekalkan elektrik kepada rumah. Ia dikira sebagai rezeki kepada perumahan luar bandar atau kurang maju untuk mempunyai sumber tenaga lebihan terutamanya perumahan yang tidak mempunyai bekalan elektrik yang stabil.

Beliau ingin orang ramai mengetahui lebih lanjut mengenai faedah memiliki kenderaan yang mesra alam. Pada pendapat Senator Adrian, beliau ingin melihat lebih banyak kereta elektrik keluar dari jalan raya pada masa akan datang dan berpendapat sudah tiba masanya EV mendapat lebih banyak kesedaran.

Buggy tersebut juga mempunyai fungsi sebagai sumber tenaga sampingan yang amat berguna kepada perumahan yang tidak mempunyai bekalan elektrik stabil. Kredit: gempak

Artikel Berkaitan

Back to top button
Close