fbpx
Cerita Borneo

Seorang Lelaki Diberkas Memiliki Senapang Berpeluru Dan Bahagian Hidupan Liar Yang Ditemui Di Rumahnya Di Sibu

Peniaga Ikan dan hidupan liar yang berusia 37 tahun dari Long Unai di Belaga telah ditangkap setelah dua ‘bakakuk’ buatan sendiri (senapang patah), 18 peluru dan pelbagai bahagian hidupan liar dijumpai di rumahnya di Jalan Ding Lik Kong di sini.

Seorang Lelaki Diberkas Memiliki Senapang Berpeluru Dan Bahagian Hidupan Liar Yang Ditemui Di Rumahnya Di Sibu. Ketua polis Sibu ACP Stanley Jonathan Ringgit berkata bahawa penemuan itu dibuat semasa ‘Op Khazanah’ yang telah dilakukan oleh polis Sarawak. Forestry Corporation (SFC) dan pasukan Gerakan Am Batalion ke-10 (GOF) pada 11 September sekitar jam 7.30 malam.

Seorang Lelaki Diberkas Memiliki Senapang Berpeluru Dan Bahagian Hidupan Liar Yang Ditemui Di Rumahnya Di Sibu

Senapang dan Hidupan Liar Ditemui

Stanley berkata, suspek ditangkap di lokasi yang berbeza sebelum penemuan barang-barang tersebut.

Dia kemudiannya telah membawa anggota polis ke rumah kediamannya bersama isteri dan anak-anaknya. Pasukan polis telah menemui senapang peluru jenis Bore dan Buck Shot dan pelbagai bahagian hidupan liar di sebuah kedai dan peti sejuk di rumah itu.

Siatan lebih lanjut akan dilakukan

Selepas menemui kesemua benda tersebut, pihak polis menyerahkan tugas mereka kepada Penyiasatan Jenayah Komersial Sibu, Ketua Jabatan (CCID) Sibu yang baru ASP Logenthiran Subramaniam di ibu pejabat polis Sibu di sini hari ini.

Suspek berkenaan juga telah mengaku membeli senapang dari lelaki di Long Unai pada bulan Julai tahun ini, sementara peluru yang dimilikinya pula dibeli secara berasingan di Kapit.

Senapang itu disyaki digunakan untuk tujuan memburu di Long Unai.

Suspek pula akan direman dan kes berikut akan disiasat mengikut Seksyen 8 [a]  Akta Senjata 1960.

 

Artikel Berkaitan

Back to top button