fbpx
Cerita Borneo

Supermarket Giant Bakal Meninggalkan Sabah dan Sarawak

Supermarket Giant Bakal Meninggalkan Sabah dan Sarawak. Tapi jangan risau, ini bukan permanent! Menurut The Edge Malaysia, firma peruncitan GCH Retail (M) Sdn. Bhd., yang mengendalikan hypermarket dan pasar raya Giant serta Cold Storage, Mercato dan Jason akan ‘keluar’ dari Sabah dan Sarawak untuk tempoh beberapa bulan akan datang.

Supermarket Giant Bakal Meninggalkan Sabah dan Sarawak
Supermarket Giant Bakal Meninggalkan Sabah dan Sarawak. Kredit: GoWhere

Penyusunan Semula Operasi

Penutupan perniagaan firma peruncitan di Sabah dan Sarawak adalah untuk proses mengalihkan cawangannya di Sabah dan Sarawak kepada local players yang sudah established.

Menurut jurucakap GCH Retail, mereka sedang dalam proses peralihan semua kedai kepada peruncit tempatan yang berwibawa dan akan meneruskan perniagaan pasar raya mereka untuk kebaikan para pelanggan dalam jangka panjang.

“Perubahan ini juga telah membuka peluang baharu untuk pasukan sedia ada, dan membuka peluang pekerjaan baharu. Kami telah berunding dengan pegawai dan kementerian yang berkenaan untuk memastikan peralihan ini dapat dilakukan dengan cara paling berkesan, tanpa memberi impak kepada para pelanggan dan pasukan kerja kami, yang akan terus kami berikan perhatian apabila perubahan ini berlaku,” katanya.

Salah Satu Pemain Tempatan Yang Dikenal Pasti Untuk Mengambil Alih Gedung Giant Ialah Bataras Sdn. Bhd.

Selain itu, kedai-kedai kesihatan dan kecantikan seperti Guardian akan terus beroperasi. Kedai-kedai Guardian kini beroperasi dengan baik di Sabah dan Sarawak dan mereka akan terus melabur di dalamnya untuk memenuhi keperluan penduduk di sana.

Juga menurut jurucakap tersebut,

“Peralihan operasi peruncitan kami [pasar raya dan pasar raya besar] kepada pemilikan tempatan tidak menjejaskan perniagaan kesihatan dan kecantikan kami.”

GCH, iaitu sebahagian daripada Dairy Farm International Holdings Ltd. (DFI) Hong Kong, merupakan satu-satunya pengendali pasar raya asing yang menjalankan perniagaan ke Sabah dan Sarawak.

Baca Artikel Kami Yang Lain

http://http://https://www.iloveborneo.mycerita-menarik-dari-borneo/ini-adalah-senarai-peristiwa-utama-yang-telah-berlaku-pada-januari-2020/
http://http://https://www.iloveborneo.mytempat-menarik-di-borneo/inilah-pillars-of-sabah-tiang-mural-haiwan-eksotik-yang-instaworthy-di-kota-kinabalu/

Artikel Berkaitan

Back to top button
Close