fbpx
Cerita Borneo

Syarikat Penerbangan Digesa Turunkan Harga Tiket Kembali Seperti Harga Asal Sebelum PKP

Dalam Perbincangan Untuk Mengurangkan Harga Tiket Penerbangan

Syarikat Penerbangan Digesa Turunkan Harga Tiket Kembali Seperti Harga Asal Sebelum PKP. Terkini, dilaporkan Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata syarikat penerbangan digesa untuk menurunkan harga tiket kepada harga asal sebelum PKP.

Susulan itu, beliau berkata Kementerian Pengangkutan dan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (MAVCOM) telah ditugaskan untuk membincang dengan syarikat-syarikat penerbangan untuk kembalikan harga tiket kepada harga asal.

Syarikat Penerbangan Digesa Turunkan Harga Tiket Kembali Seperti Harga Asal Sebelum PKP
Syarikat Penerbangan Digesa Turunkan Harga Tiket Kembali Seperti Harga Asal Sebelum PKP

Menyedari Harga Tiket Penerbangan Domestik Yang Mahal

Katanya, keputusan ini diambil semasa mesyuarat menteri khas yang menyelaraskan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kerana menyedari harga tiket domestik yang mahal antara Semenanjung Malaysia dan Sabah dan Sarawak.

“Pada awalnya, harga tiket penerbangan mahal kerana syarikat penerbangan tidak dapat menerima kapasiti tempat duduk penuh untuk melakukan penjarakan sosial antara penumpang pesawat. Oleh itu, penumpang maksimum yang hanya dapat diterima adalah 66%. Tetapi sekarang, kami telah membenarkan syarikat penerbangan beroperasi dengan kapasiti penuh tanpa langkah jarak sosial,” ujarnya lagi.

Beliau menggesa syarikat penerbangan mengembalikan harga tiket mereka ke harga asal terutama bagi pelajar, guru, dan pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) yang akan melanjutkan pelajaran.

Tambahnya lagi, MAVCOM telah diminta untuk berbincang dengan syarikat-syarikat penerbangan untuk menawarkan harga tiket khas kepada pelajar, guru, dan juga pelajar IPT kerana golongan ini perlu menghadiri universiti dan sekolah sama ada di Sabah dan Sarawak atau di Semenanjung.

Kredit: The Malaysian Reserve

Lagi disini:

Artikel Berkaitan

Back to top button
Close