fbpx
Cerita Borneo

TERKINI : Kerajaan Putuskan Untuk Kekatkan SOP Susulan Kes Positif Yang Meningkat Naik

Jawatankuasa teknikal akan berbincang esok untuk memperincikan SOP

Kerajaan hari ini bersetuju secara dasar untuk mengetatkan semula prosedur operasi standard (SOP) berkaitan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang telah dilonggarkan di bawah pelaksanaan PKP Pemulihan (PKPP)

Menteri Kanan (Kluster Pertahanan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata keputusan itu diambil susulan kebimbangan peningkatan kes COVID-19 di negara ini dalam tempoh hampir seminggu ini.

“Secara dasarnya keputusan ini dipersetujui dalam Mesyuarat Khas Menteri-Menteri Berkenaan Pelaksanaan PKP hari ini.

“Jawatankuasa teknikal akan berbincang esok untuk memperincikan SOP dan akan dibentangkan pada mesyuarat menteri-menteri Isnin ini,” katanya pada sidang media perkembangan PKPP di Pusat Dagangan Dunia Putra di sini hari ini.

Kes Positif di seluruh Malaysia meningkat naik beberapa hari yang lepas dengan Kuching, Sarawak merupakan antara penyumbang terbesar pertambahan kes kes tersebut setakat ini.

Semalam sahaja, Sarawak mencatatkan 8 kes penularan tempatan dicatatkan hanya dari 1 kluster iaitu kluster SENTOSA dan 1 kes import yang membabitkan pelajar yang baru sahaja balik dari Australia.

Kerajaan Sarawak pula semalam mengeluarkan kenyataan untuk tidak menggalakan pergerakan antara bahagian terutamanya dari kawasan merah ke kawasan hijau melainkan untuk tujuan tujuan penting

TERKINI : Kerajaan Putuskan Untuk Kekatkan SOP Susulan Kes Positif Yang Meningkat Naik
TERKINI : Kerajaan Putuskan Untuk Kekatkan SOP Susulan Kes Positif Yang Meningkat Naik

Dalam masa yang sama, kemasukan pelajar Pra-Universiti UNIMAS yang dijadualkan pada awal Ogos kini ditangguhkan hingga ke suatu tarikh yang ditetapkan.

Penangguhan pembukaan sesi persekolahan juga diperluaskan ke daerah Siburan sehingga 3 Ogos 2020.

Setakat ini, sebanyak 8 kluster yang masih aktif di Kuching dengan Kluster Sentosa mencatatkan jumlah kes yang tertinggi iaitu sebanyak 16 kes. Kemudian, diikuti Kluster Pasar Stutong (7 kes) dan Kluster Mambong (5 kes).

Baca juga artikel berkaitan :

Artikel Berkaitan

Back to top button