fbpx
Cerita Borneo

TERKINI : PKP Sah Disambung Sehingga 12 Mei, Pelajar Akan Dibenar Balik Kampung

Perkara tersebut dimaklumkan oleh Perdana Menteri Malaysia sebentar tadi

TERKINI : PKP Sah Disambung Sehingga 12 Mei, Pelajar Akan Dibenar Balik Kampung. Menerusi perutusan khas Perdana Menteri Malaysia sebentar tadi, Kerajaan Malaysia menyambung perintah kawalan pergerakan sehingga 12 Mei 2020. Menurut sidang media tersebut juga, Perdana Menteri Malaysia tidak menolak kemungkinan bahawa perintah tersebut akan disambung lagi.

TERKINI : PKP Sah Disambung Sehingga 12 Mei, Pelajar Akan Dibenar Balik Kampung
TERKINI : PKP Sah Disambung Sehingga 12 Mei, Pelajar Akan Dibenar Balik Kampung | Kredit : Bernama

Kerajaan Malaysia juga akan membenarkan pelajar di kampus untuk balik kampung tidak lama lagi. Perkara itu bergantung dengan perancangan kerajaan dengan pihak yang berkaitan, terutamanya Majlis Keselamatan Negera.

Mereka yang di kampung akan dibenarkan balik ke rumah

Selain itu, bagi mereka yang terkandas di kampung atau di tempat tempat lain, kerajaan kini sedang merancang untuk membenarkan 1 kali perjalanan bagi membenarkan anda balik ke rumah anda. Kini, kerajaan sedang mengumpul data bagi mengenalpasti cara terbaik bagi membenarkan perjalanan tersebut.

Beberapa sektor juga diberi bayangan untuk dibenarkan beroperasi tertakluk dengan syarat yang ketat, ini bagi memastikan keterlansungan ekonomi negara.

Mungkin Ramadhan dan Aidilfitri kita tidak disambut seperti biasa

Dalam sidang media tersebut juga, Perdana Menteri Malaysia tidak menolak kemungkinan bahawa ramadhan aidifitri tahun ini tidak akan disambut seperti biasa. Mungkin tiada juadah juadah istimewa dan macam macam lagi namun amat perlu untuk kita ketahu juga bahawa amat penting untuk kita bersabar bagi memastikan wabak ini dapat diatasi.

Kerajaan juga kini sedang mengkaji kaedah untuk memulihkan ekonomi secara bertahap termasuk merangka pelan pemulihan ekonomi dan sederhana. Tidak lupa juga, Kementerian Kewangan telah diarahkan untuk merangka pelan secara menyeluruh.

Baca Lagi Artikel Lain Hari Ini :

Artikel Berkaitan

Back to top button
Close