fbpx
Cerita Borneo

Turut Utamakan Rakyat, Sabah Kekal PKP Sehingga 12 Mei 2020

Pengumuman tersebut dibuat oleh Ketua Menteri Sabah

Turut Utamakan Rakyat, Sabah Kekal PKP Sehingga 12 Mei 2020. Kerajaan Sabah hari ini membuat keputusan untuk tidak melaksanakan perintah kawalan pergerakan bersyarat dalam usaha mereka terus mengekang penularan.

Menurut Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Panglima Shafie Apdal, Sabah akan mengekalkan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Fasa 4 yang dijangka akan berakhir pada 12 Mei 2020.

Turut Utamakan Rakyat, Sabah Kekal PKP Sehingga 12 Mei 2020
Turut Utamakan Rakyat, Sabah Kekal PKP Sehingga 12 Mei 2020

Kerajaan Sabah membuat keputusan tersebut bagi meneruskan usaha mereka untuk melindungi rakyat daripada terdedah pada risiko wabak penyakit.

Ketua Menteri Sabah turut menyeru rakyat Sabah untuk terus kekal mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Fasa 4 yang sedang berkuatkuasa.

Sabah Ikut Jejak Sarawak dan Kedah

Semalam, Kerajaan Sarawak dan Kedah membuat keputusan untuk mengekalkan perintah kawalan pergerakan seperti biasa sehingga kajian pelaksanaan pembukaan sektor ekonomi secara berperingkat diadakan.

Sementara itu, Kerajaan Pusat masih kekal dengan pembukaan sektor sektor ekonomi dengan garis panduan secara am kepada pengusaha pengusaha. Menurut SOP yang dikeluarkan oleh Majlis Keselamatan Negara pula, beberapa sektor seperti komunikasi misalkan bertanggungjawab untuk menanggung sepenuhnya kos saringan dan perubatan bagi pekerja yang didapati positif. ( rujuk tangkap layar di bawah )

Baca Juga Artikel Lain Berkaitan PKP :

Artikel Berkaitan

Back to top button