fbpx
Cerita Borneo

Universiti Malaysia Sarawak Cipta Kotak Intubasi Bantu Barisan Hadapan Berdepan COVID19

Satu usaha yang sangat mulia!

Universiti Malaysia Sarawak Cipta Kotak Intubasi Bantu Barisan Hadapan Berdepan COVID19. Dalam usaha barisan hadapan kita yang berdepan pelbagai risiko dalam merawat COVID19, pihak Universiti Malaysia Sarawak mengambil langkah proaktif dengan mencipta kotak intubasi bagi membantu barisan hadapan kesihatan negara berdepan dengan COVID19.

Universiti Malaysia Sarawak Cipta Kotak Intubasi Bantu Barisan Hadapan Berdepan COVID19
Universiti Malaysia Sarawak Cipta Kotak Intubasi Bantu Barisan Hadapan Berdepan COVID19

4 Fakulti Bersatu Padu Hasilkan Ciptaan Ini

Ciptaan hasil gabungan usaha kerjasama 4 fakulti, iaitu Fakulti Kejuruteraan, Fakulti Sains Kognitif dan Pembangunan Sumber Manusia, Fakulti Binaan dan Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat ini dalam tempoh singkat berjaya menghasilkan 2 kotak intubasi dan 100 unit pelindung muka PPE untuk kegunaan Hospital Umum Sarawak. Kotak intubasi ini berbeza dengan rekaan sedia ada yang lain kerana ianya mempunyai sliding door di kedua dua belah kotak tersebut untuk memudahkan proses memasukkan tiub.

Kotak intubasi penting dalam usaha merawat COVID19 kerana ianya bertindak melindungi muka pesakit ketika proses endotracheal intubation, satu prosedur wajib untuk pesakit COVID19 yang mengalami masalah respirotari. Penggunaankotak intubasi memberi perlindungan tambahan buat pekerja kesihatan kita untuk proses penting tersebut.

Hasil ciptaan ini telah diserahkan kepada wakil Hospital Umum Sarawak di mana pihak hospital tersebut merakamkan ribuan terima kasih kepada UNIMAS atas hasil sumbangan tersebut. Sebagai tambahan, pihak Hospital Umum Sarawak turut meminta agar pihak UNIMAS membekalkan lagi 9 buah kotak intubasi dan juga 100 buah penutup muka. Selain itu, UNIMAS juga menerima permintaan untuk hand sanitisers bagi kegunaan barisan hadapan kesihatan yang lain.

Difahamkan juga bahawa terlebih dahulu UNIMAS telah berjaya membuat satu formulasi hand sanitiser selepas kekurangan hand sanitiser di pasaran.

Artikel Berkaitan

Back to top button