Wahh, tahniah diucapkan!
Dipuji Antara Chef Pastri Terbaik Di Asia, Anak Kelahiran Sarawak Ini Dapat Pengiktirafan Oleh Michelin Guide. Chef Michelle Goh berusia 28 tahun anak kelahiran Kuching Sarawak telah diiktiraf sebagai salah seorang chef pastri wanita terkemuka Asia oleh Michelin Guide iaitu buku panduan masak yang amat terkenal di seluruh dunia.
Anugerah bintang Michelin
Anugerah bintang Michelin ini merupakan salah satu pencapaian profesional paling hebat yang diingini oleh semua Chef di seluruh dunia. Buat pengetahuan anda Michelin Guides ini telah diterbitkan oleh Michelin yang merupakan syarikat tayar Perancis, sejak 1904.
The chef at Mia yang merupakan sebuah restoran kontemporari Eropah di Thailand adalah antara 17 restoran di Asia yang diberi penghormatan oleh buku panduan Michelin Guide itu sempena Hari Wanita Antarabangsa baru-baru ini.
Dalam sebuah artikel yang menampilkan Michelle Goh diterbitkan dalam laman web Michelin Guide, beliau berkongsi tentang hidangan istimewanya (signature dish) iaitu Cereal Bowl dan juga motivasi dalam meneruskan kerjayanya itu.
Diinspirasikan daripada pencuci mulut ais jagung milo
Beliau mendedahkan bahawa hidangan istimewanya itu diinspirasikan daripada pencuci mulut kegemaran kakaknya iaitu ais jagung milo!
Daripada menu ais kacang milo jagung itu lah Michelle mendapat idea yang bernas untuk menghasilkan menu pencuci mulut masterpiece nya yang telah berjaya diiktiraf oleh Michelin Guide.
Michelle turut menambahkan bahawa idea menghasilkan menu tersebut juga adalah diambil daripada nostalgia makan semangkuk cereal kegemarannya pada zaman kanak-kanak dahulu. Hidangan Cereal Bowl ini mengandungi campuran bijiran dibuat sendiri yang terdiri daripada popcorn caramel,
Dia berkata hidangannya mengandungi campuran bijirin buatan sendiri yang terdiri daripada popcorn karamel, chocolate crumble, dehydrated milk and feuilletine, satu sudu ais krim perisa jagung, dan dihidangkan bersama dengan cornflakes infused milk.
Hidangan yang lazat dan mudah
Menurut Michelle, dia ingin mencipta sebuah hidangan yang lazat dan mudah dengan rasa yang diketahui ramai dengan cara yang lebih inovatif dan menarik.
Michelle juga turut berkongsi dengan Michelin Guide mengenai ketabahan dan keyakinan dirinya.
“Jangan sesekali biarkan sesiapa untuk memberitahu anda yang anda tidak boleh melakukan sesuatu perkara. Jika anda diri anda didengari, jangan takut untuk melontarkan pendapat anda. Keyakinan, kerja keras dan berusaha untuk dihormati orang lain, bukannya disukai,” kata beliau.
Seawal usia 18 tahun, Michelle telah meninggalkan Sarawak untuk belajar dan mengasah bakat dirinya di Le Cordon Bleu di Sydney, Australia, sebelum berpindah ke Singapura dan kemudian Bangkok sebagai tukang masak pastri ketika berusia 23 tahun.
Sebelum ini, Michelle juga pernah bekerja di Sühring yang merupakan sebuah restoran di Thailand yang telah dianugerahkan dua Bintang Michelin.