Kedua-dua bahan akan menghasilkan rasa yang berbeza untuk masakan anda
Macam Sama Tapi Tidak, Ini Perbezaan Antara Mentega Dan Marjerin. Salah satu spread yang paling biasa untuk roti ialah mentega atau marjerin. Mereka juga digunakan dalam masakan juga!
Walau bagaimanapun, anda mungkin berfikir bahawa mereka mempunyai rasa yang serupa kerana rupa mereka yang serupa. Tetapi tahukah anda bahawa kedua-dua mentega dan marjerin mempunyai perbezaan yang ketara sehingga boleh menjejaskan rasa makanan anda?
Bahan utama marjerin dan mentega
Untuk pengetahuan anda, mentega adalah sejenis produk tenusu dan diperbuat daripada bahan seperti susu atau krim.
Sementara itu, marjerin diperbuat daripada minyak sayuran, bahan penstabil dan garam. Kebiasaannya, marjerin adalah bahan alternatif untuk mereka yang tidak dapat mengambil makanan berasaskan produk tenusu atau untuk mereka yang mengamalkan diet vegetarian atau vegan.
Perisa ada beza
Jika anda perasan, mentega mempunyai rasa yang lebih kaya dan berkrim daripada marjerin. Mentega yang sangat segar mungkin rasa seperti susu haiwan yang ia berasal.
Untuk marjerin pula, mungkin mempunyai rasa yang lebih lembut, atau mungkin rasa seperti perasa tiruan yang digunakan untuk membuatnya.
Oleh kerana kandungan airnya yang tinggi, barangan bakar yang dibuat dengan marjerin selalunya mempunyai tekstur yang lebih lembut manakala mentega sesuai untuk hidangan seperti biskut dan frosting.
Jenis lemak yang terlibat berbeza
Sebagai produk haiwan, mentega mempunyai paras kolesterol dan lemak tepu yang tinggi yang tidak terdapat dalam marjerin.
Marjerin, disebaliknya, mempunyai lebih banyak lemak tak tepu (lemak baik) tetapi lemak trans (lemak tak bagus).
Komposisi masing-masing menerangkan mengapa mentega jauh lebih pejal daripada marjerin pada suhu bilik – lemak tupu membuatkan ikatan padat yang kekal tegar sehingga haba digunakan.
Secara umumnya, marjerin dan mentega bertindak balas secara berbeza terhadap haba.
Harga berbeza
Jika anda perasan, mentega lebih mahal daripada marjerin. Ini kerana marjerin sebenarnya dicipta sebagai alternatif yang lebih murah kepada mentega dan juga dianggap sebagai pilihan yang lebih sihat kerana kolesterolnya lebih rendah (tetapi masih dianggap tinggi dalam lemak trans).
Harga mentega menjadi lebih tinggi bergantung pada jenis mentega yang anda dapat. Secara amnya, mentega tulen akan dianggap paling mahal. Ini disebabkan mentega perlu sekurang-kurangnya 82%. Semakin besar kandungan lemak mentega dalam mentega, semakin tinggi titik harga pada mentega itu.
Kandungan Vitamin
Seperti kebanyakan produk tenusu, mentega secara semula jadi tinggi dalam kalsium dan mengandungi sejumlah kecil vitamin A, vitamin E, dan vitamin K.
Marjerin, sebagai produk makanan yang diproses, mengandungi pelbagai tahap vitamin dan mineral, bergantung kepada pengeluar. Pengeluar marjerin biasanya menambah vitamin A, E, dan K pada produk mereka, memberikan marjerin tahap vitamin tersebut lebih tinggi daripada mentega.
Mentega vs Marjerin
Semuanya bergantung pada pilihan diet anda! Sebagai pengganti mentega yang lebih murah, marjerin mungkin tidak ‘sedap’ seperti mentega dari segi tekstur dan aroma – tetapi masih merupakan pilihan yang sangat murah untuk ramai orang yang tidak mahu berbelanja lebih untuk bread spread.
Sebagai pilihan yang lebih menjimatkan daripada kedua-duanya, marjerin sentiasa digunakan dalam barangan untuk tujuan komersial. Anda mungkin biasa dengan rasa pastry yang dibeli dari kedai, kemungkinan besar marjerin digunakan untuk membuatnya.
Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa kedua-dua pilihan ini mempunyai tahap kolesterol yang tinggi dan harus dimakan secara sederhana.