fbpx
Tempat Makan

5 Lokasi Cucur Nyaman untuk Minum Petang Santai di Kuching

5 Lokasi Cucur Nyaman untuk Minum Petang Santai di Kuching

1. Kafe RL Cucur Udang, Satok

Walau pun terletak di kawasan Satok, anda perlu meneroka kawasan rumah kedai di belakang KFC Satok kerana lokasinya agak tersorok. Tapi kalau anda dah sampai ke sini, apa lagi, order lah cucur campurnya. Dijamin puas hati.

5 Lokasi Cucur Nyaman untuk Minum Petang Santai di Kuching
Kredit : Foursquare

2. Sarawak Best Cucur Pusuk (The Famous Cucur), Matang

Stall cucur campur ini lain pula ceritanya. Terletak di Lorong 6 Matang Jaya, stall cucur campur ini tidak pernah putus dengan kunjungan para pembeli yang ingin membeli cucur pusuk dan bubok (udang kering) yang merupakan bestseller stall ini. Kebiasaannya, cucur ini dimasak di dalam rumah. Kaunter di luar akan dijaga oleh seorang tukang ambil pesanan dengan menggunakan walkie talkie. Nak tahu mana satu stall ini, senang sahaja. Kalau anda dapat lihat kanopi belang-belang merah dengan kereta yang bersusun di tepi jalan, maksudnya anda dah sampai ke tempat yang dituju.

3. Cucur Belalak Addicted Coffee, Jalan Dagok

Walaupun rupanya nampak macam biasa-biasa, tapi rasanya luar biasa uolls. Cicah pula dengan sos beserta kopi trademark mereka iaitu kopi ala-ala turki, nang belalak lah. Sekali beli pasti nak lagi.

5 Lokasi Cucur Nyaman untuk Minum Petang Santai di Kuching

4. Cucur Kampung No. 6, Satok

Stall cucur ini pula boleh dikatakan stall segala macam cucur. Lebih daripada 10 jenis cucur yang berlainan boleh didapati di sini. Cucur yang paling unik ialah cucur Dahfa atau jajan kepingan ikan. Rangup dan sedap. Kalau anda sampai ke sini, membeli lah dengan berhemah ya. Jangan rambang mata pula.

Kredit : samadirik.net
Kredit : samadirik.net

5. Old Rex Cucur Udang Cafe

Old Rex Cucur Udang ini pula merupakan sebuah kopitiam yang dikira legend di Kuching sebab ia mendapat namanya daripada tempat asal ia bertapak iaitu di sekitar Old Rex Theatre. Rakyat Sarawak yang mengenali kedai cucur ini pasti tahu bahawa ia dikunjungi oleh semua lapisan masyarakat tidak mengira kaum dan agama. Tambahan pula, gorengan cucurnya tidak terlalu berminyak. Sebab itulah, ia digemari ramai sejak dari dulu lagi.

Dah ada pilihan mana nak beli cucur untuk santapan minum petang yang mana satu? Cubalah setiap satu untuk setiap hari. Pasti anda tidak akan buntu untuk memilih menu minum petang lagi. Semuanya nyaman dan berbaloi.

Like dan share post ini serta tag kawan-kawan anda atau ahli keluarga yang sukakan cucur untuk minum petang yang menyelerakan.

Artikel Berkaitan

Back to top button