fbpx
Tempat Makan

Ini Adalah 8 Port Seafood Penggemar Makanan Laut Boleh Cuba Di Sekitar Kuching

Tiba-tiba ngidam makanan laut?

Ini Adalah 8 Port Seafood Penggemar Makanan Laut Boleh Cuba. Antara jenis makanan yang terkenal di Kuching adalah makanan laut. Dengan pelbagai jenis makanan laut yang dihidangkan dengan harga yang masih boleh mampu (terutamanya untuk pelancong dari Semenanjung Malaysia yang menganggapkan ia lebih murah dari makanan laut di Semenanjung Malaysia), Kuching mempunyai beberapa port makanan laut terletak di sekitarnya!

Ini Adalah 8 Port Seafood Penggemar Makanan Laut Boleh Cuba Di Sekitar Kuching. Kredit: Giphy

Topspot Seafood Centre

Topspot adalah antara tempat yang paling popular di Kuching, all thanks to lokasinya yang terletak di tengah-tengah Bandaraya Kuching.

Terletak di tingkat atas sekali UTC Kuching, konsep Topspot adalah seperti food court, dimana terdapat banyak gerai dan juga meja disusun di satu kawasan yang besar. Anda boleh menikmati makanan anda di salah satu restoran pilihan anda di sini. Dicadangkan untuk menempah meja terlebih dahulu kerana tempat ini sentiasa penuh.

Kredit: Vkeong

Telaga Air

Telaga air terkenal bagi mereka yang gemar makan seafood untuk makan tengah hari. Harga yang ditawarkan juga amat berpatutan di sini. Sekiranya anda ingin berkunjung ke Telaga Air untuk makan tengah hari, pastikan anda tiba di Telaga Air sebelum pukul 11 pagi, jika tidak kebanyakan gerai di Food Court mereka akan sold out.

Kredit: 360.asia

Kampung Buntal

Terletak di antara bandaraya Kuching dan Santubong dan mengambil masa 30 minit untuk datang ke sini, Kampung Buntal mempunyai beberapa restoran makanan laut yang terkenal seperti:

Lim Hock Ann Seafood

Pelayan di restoran ini akan mencadangkan makanan yang terbaik disebalik menggunakan menu.

Kredit: TripAdvisor

Buntal 88 Seafood Centre

Sekiranya anda datang ke sini, anda dicadangkan untuk membawa penghalau serangga sendiri kerana restoran ini dikatakan banyak nyamuk di sekitarnya. Walau bagaimanapun, makanan laut yang dihidangkan akan memuaskan anda.

Ah Soh Buntal Seafood

Selain makanan laut dan sayur segar yang dihidangkan, mereka juga menghidangkan makanan unik seperti fried durian flowers!

Kredit: Foursquare

Shell Hauz, Taman Fah Tah

Satu keunikan tentang restoran ini adalah makanan laut akan dihidangkan atas meja tanpa pinggan (sebaliknya, di atas kertas/plastik) jadi anda akan perlu makan menggunakan tangan tanpa penggunaan utensil seperti sudu garfu. It will get messy tetapi anda akan menikmati makanan laut sehingga menjilat jari!

Kredit: Foursquare

Hana Cafe Shellout

Konsep yang hampir sama dengan Shell Hauz, makanan akan dihidangkan atas kertas/plastik disebalik menggunakan pinggan jadi anda akan perlu makan menggunakan tangan anda. Dikatakan antara ‘shellout’ terbaik di Kuching, restoran ini harus jadi salah satu kunjungan.

Kredit: Facebook Hana Cafe Shellout

Muara Tebas Seafood

Perjalanan ke Muara Tebas mengambil masa sekitar 30 minit – 45 minit. Perjalanan yang agak jauh tetapi anda akan rasa diganjarakan dengan menikmati pemandangan yang indah sambil anda bersantai makan makanan laut anda di sini.

Kredit: tatknows

Seafood heaven!

Dimana lagi port makanan laut anda suka kunjung? Cuba kongsi kat ruang komen dan jangan lupa share artikel ini!

Kredit: Giphy

Artikel Berkaitan

Back to top button
Close