fbpx
Tempat Makan

Kuih traditional Sabah dan Sarawak Yang Anda Perlu Cuba

Kuih traditional Sabah dan Sarawak Yang Anda Perlu Cuba

Tahukah anda bukan di semenanjung malaysia sahaja yang ada kuih traditional tetapi di sabah dan sarawak pun terdapat kuih traditional

Kuih Jala

ROTI JALA atau lapung dalam bahasa bidayuh bukar,sejenis kuih tradisional masyarakat etnik di bumi Kenyalang,di Semenanjung Malaysia pun ada kuih Jala,tetapi lembut,akan tetapi kuih jala sarawak kelihatan kering,rapuh dan garing di nikmati,Kuih tradisi ini akan kita temui bila tiba nya musim perayaan,kuih ini amat popular di sana dimana kuih tradisional ini memang menjadi kemestian bila tiba nya musim perayaan

 

Kuih Cincin

Kuih cincin merupakan kuih tradisional masyarakat Melayu Brunei di Sabah. Kuih cincin ini merupakan makanan istimewa bagi kaum di Sabah.

Kuih cincin diperbuat daripada gula, gula nipah/gula apong, tepung beras, minyak masak, air dan gula Melaka.

Adunan ini akan dibentuk seperti bunga cincin sebelum dicelup dengan adunan tepung beras dan digoreng. Ia kemudiannya akan dicelup dalam adunan tepung beras sekali lagi sebelum digoreng kali kedua bagi menjadikannya rangup.

Kuih Penyaram

Kuih pinjaram atau juga dipanggil penyaram merupakan sejenis kuih tradisional di Sabah dan Brunei. Ia juga popular dikalangan orang Bajau.

Ia diperbuat dari tepung beras, tepung jagung, santan, dan minyak. Kadang kala daun pandan digunakan bagi menambah bau wangi.Kuih pinjaram akan digoreng dan dibalik-balikkan bagi memastikan kedua belahnya sama garing.Ia sedap dihidang panas

 

Kuih Selorot

Clorot, celorot, cerorot, atau jelurut adalah kuih tradisional yang dibuat dari tepung beras dengan santan, dibungkus dengan janur atau kelapa, daun kelapa muda dalam bentuk kerucut.

Kek ini adalah makanan ringan tradisional yang terdapat di Indonesia, Malaysia dan Brunei Di Jawa, ia dikenali sebagai clorot atau celorot, dan sering dikaitkan dengan makanan ringan tradisional Jawa. Di Bali dan Lombok, kek ini dikenali sebagai cerorot. Di Brunei dan Sabah, kek ini dikenali sebagai jelurut.

Tebaloi

Tebaloi, atau biskut sagu, adalah salah satu makanan tradisional masa lalu Sarawak. Ia juga merupakan salah satu warisan kebanggaan dan makanan istimewa Melanau, salah satu daripada pelbagai kaum yang unik di Sarawak. Tebaloi sering datang dalam bentuk segi empat tepat, berwarna kekuningan, dan dalam kepingan nipis.

Koling-Koling

Koling-Koling (atau Bangi-Bangi) adalah makanan tradisional orang Bajau dari Semporna, Sabah, Malaysia. Ia hanya disajikan semasa perayaan dan jamuan. Proses memasak benar-benar menyeronokkan untuk ditonton. Bahan utama Koling-Koling adalah tepung beras, telur, santan dan sedikit gula dan tepung. Roti itu lembut dan manis, rasanya paling lazat ketika disajikan panas

Kelupis

Kelupis merupakan hidangan istimewa yang sedap dihidang panas dan mudah didapati di pasar tamu. Kuih Kelupis ini sering dihidangkan sempena majlis perkahwinan dan juga majlis hari raya serta hari kebesaran yang lain.

Kuih Kelupis dibuat dari beras pulut dan santan yang dibungkus dalam daun Nyirik. Ia kemudiannya direbus dalam santan.

Kuih Kelupis ini kemudiannya boleh dihidang bersama kari ayam/daging, rendang, sambal dan banyak lagi

Artikel Berkaitan

Back to top button