Jom cuba resepi mudah yang hanya menggunakan 5 bahan ini!
Resepi Sago Gula Apong Menggunakan Hanya 5 Bahan Yang Anda Perlu Cuba. Sago gula apong ini bukannya hidangan asing lagi terutamanya waktu berbuka puasa. Tibanya sahaja bulan Ramadhan, menu ini semestinya menjadi kegemaran ramai. Mari kita cuba buat sago gula apong yang amat simple dan semua yang mencuba resepi ini, sago gula apong anda pasti akan menjadi!
Bahan-bahan yang anda perlukan adalah:
- 3 sudu besar gula apong
- Setengah tin susu sejat/ setengah paket kecil santan
- Secubit garam
- Sago yang sudah dimasak anda boleh jumpa di kedai
- Air
Cara membuatnya
- Masukkan 3 sudu besar Gula Apong, kemudian tambahkan sedikit sahaja air hanya untuk mencairkan gula apong anda.
- Panaskan setengah tin susu sejat selama 2 minit dan letakan secubit garam. Kalau guna santan guna kaedah yang sama, iaitu panaskan santan selama 2 minit dan letak hanya secubit sahaja garam.
- Sago yang sudah dimasak anda boleh dapatkan di kedai.
- Step yang terakhir ialah cara menghidangnya, letakkan gula apong terlebih dahulu di dalam mangkuk, kemudian letakkan sagonya, dan step yang terakhir adalah susu sejat diletakkan di atas sekali.
- Bagi yang suka makan sago gula apong sejuk, anda boleh letak di dalam peti sejuk dahulu sebelum memakannya!
Dengan lima bahan ini sahaja, kita sudah boleh sediakan juadah pembuka selera untuk berbuka puasa. Jangan lupa untuk kongsi sago gula apong yang telah anda hasilkan di ruangan komen, okay? Selamat mencuba!