fbpx
Tempat Menarik

Port Air Terjun Terbaik Di Sabah, MESTI TRY WEH

Port Air Terjun Terbaik Di Sabah, MESTI TRY WEH!

Tahukah anda di sabah ada tempat air terjun menarik untuk anda terokai

Air Terjun Mahua

Port Air Terjun Terbaik Di Sabah, MESTI TRY WEH! kredit gambar-Tambunan Pusat Pelancongan

Air Terjun Mahua ini merupakan tarikan pelancongan sama ada dari luar atau dalam Daerah ini.Air Terjun Mahua ini terletak di Kampung Patau Tambunan antara Tambunan dan Ranau.

Air Terjun ini sanggat unik dengan bentuk alam yang semula jadi dengan air yang jernih, bersih, dan sejuk disebabkan hutan disekeliling air terjun belum diteroka

Port Air Terjun Terbaik Di Sabah, MESTI TRY WEH! kredit gambar-AllEvents.in

Air terjun Mahua ini berketinggian 17 meter dan kedalaman 1.2 meter selain sungai terbentang luas yang dingin dan disebabkan itu lah sesuai dengan aktiviti mandi manda

Perjalanan dari Kota Kinabalu ke SubStesen Mahua Tambunan mengambil masa lebih kurang 2 jam setengah. Dari Tambunan ke SubStesen Mahua mengambil masa sekitar 1jam setengah. Manakala keningau ke SubStesen Mahua lebih kurang 2 jam

Port Air Terjun Terbaik Di Sabah, MESTI TRY WEH!

Penginapan turut disediakan di kawasan substesen Mahua, Tambunan dengan kadar RM70/room dengan twin bed.

kemudahan seperti: restoran, surau, tandas awam, asrama penginapan dengan kadar rm400 tiap satu, tempat seminar dan gazebo untuk BBQ dengan sewa rm30.

Untuk lokasi klik SINI

 

Air Terjun Bakong-Bakong

Air Terjun Bakong-Bakong adalah air terjun yang terletak dalam daerah Sandakan iaitu di kawasang Kampung Perancangan Beluran yang mengambil masa lebih kurang 1 jam 30 minit perjalanan dari pusat bandar Sandakan dan kira-kira 45 minit dari Simpang Sapi-Nangoh.

Air Terjun Bakong-Bakong mempunyai 3 tingkat dengan permukaan yang berbeza. Pengunjung boleh memilih mana-mana tingkat yang diinginkan. Pengunjung yang mandi di air terjun ini juga berpeluang merasai ‘Spa Udang’ kerana terdapat banyak udang-udang kecil yang selalunya menyepi kaki pengunjung ketika mandi.

Port Air Terjun Terbaik Di Sabahkredit gambar-SABAH.gov

Untuk ke Air Terjun Bakong-Bakong pengunjung boleh memandu sendiri atau menyewa kenderaan dari pusat bandar Sandakan agar memudahkan perjalanan pergi dan balik kerana tidak ada pengangkutan awam seperti bas yang sampai ke kawasan ini.

Antara kemudahan yang disediakan di kawasan air terjun ini adalah seperti tandas dan beberapa gerai makan.

Bayaran masuk ke Air Terjun Bakong-Bakong adalah :

Dewasa : RM 2.00
Kanak-kanak : RM 1.00

 

Untuk lokasi klik SINI

 

Imbak Canyon Conservation Area

Port Air Terjun Terbaik Di Sabahkredit gambar- Flicker

Jaraknya kira 55 km dari jalan utama Ranau ke Sandakan, ICCA adalah kawasan hutan dara kelas pertama yang diletakkan di bawah Hutan Simpan Kelas 1 (Perlindungan) oleh Kerajaan Negeri Sabah.

Bersesuaian dengan konsep pelancongan alam semula jadi atau eco-tourism, aktiviti di sini banyak berkaitan dengan penerokaan, pendidikan, penjelajahan, perlindungan serta pemerhatian ke atas hidupan flora dan faunanya.

Port Air Terjun Terbaik Di Sabahkredit gambar-MySabah.com

ICCA menjadi tumpuan saintis yang membuat penyelidikan dan kajian mengenai habitat yang ada dalam hutan ini.

Malahan, pelancong atau pengembara juga berpeluang untuk menyertai saintis ini melihat dan membuat kerja lapangan apabila sama-sama meneroka jauh ke dalam hutan untuk mengkaji dan menyelidik subjek yang hendak dikaji.

Port Air Terjun Terbaik Di Sabah

Maliau Basin

Port Air Terjun Terbaik Di Sabahkredit gambar-My1Foto – Jabatan Penerangan

Maliau Basin mempunyai keluasan seluas 588,4 kilometer persegi di Tawau, pada Bahagian Tengah Selatan Sabah. Ia mengandungi himpunan daripada 12 jenis hutan, yang terdiri daripada hutan montane rendah yang didominasikan oleh pokok Agathis megah, gunung hutan rawa dan tanah pamah serta hutan bukit.

Perjalanan ke Maliau Basin terbaik dilakukan dalam kumpulan yang besar.:

  1. 5 hari, 4 malam berjumlah RM2730 bagi 2 orang dewasa warganegara Malaysia. Manakala  bukan warganegara Malaysia  RM3610.
  2. Bagi kategori kumpulan yang melibatkan 8-12 orang, kadar untuk orang dewasa adalah RM1450 warganegara Malaysia  dan  RM2270 bukan warganegara Malaysia.

*yuran tersebut termasuk makan (sarapan pagi,makan tengahari dan makan malam),

 Yuran perkhidmatan  dan penggunaan tapak perkemahan,sewa radio dan renjer hutan sebagai penunjuk arah.

Port Air Terjun Terbaik Di Sabahkredit gambar-Sabah, Destinasi Indah

CARA UNTUK KE MALIAU BASIN:

Perjalanan uktk ke Maliau Basin boleh melalui jalan raya sama ada daripada Tawau atau Keningau. Perjalanan ke sana hendaklah menggunakan kenderaan pacuan empat roda dan sangat bergantung kepada keadaan cuaca kerana perjalanan untuk ke Maliau Basin melalui jalan balak ( jalan yang digunakan oleh lori balak).

Perjalanan dari Tawau dan Keningau ke pintu masuk Pusat  Pemuliharaan Maliau basin mengambil masa 5 jam, jarak dari Tawau ke pintu masuk Pusat  Pemuliharaan  Maliau Basin adalah 190 kilometer.

Tawau Hills Park

Port Air Terjun Terbaik Di Sabah kredit gambar-wow amazing

 

Taman ini adalah rumah kepada pelbagai jenis tumbuhan dan haiwan. Orkid dataran rendah juga banyak; Yang paling menakjubkan adalah Orkid Telinga Gajah.

2 hektar Lowland Gardens, rumah kepada pemilihan flora yang mengagumkan. Taman ini juga merupakan tempat yang popular untuk keluarga dan rakan-rakan untuk menikmati berkelah atau, untuk lebih mencabar, menghabiskan malam berkhemah di bawah selimut bintang.

Port Air Terjun Terbaik Di Sabah

Ramai orang melawat Taman Tawau Hills semasa cuti sekolah atau pada hujung minggu. Untuk mengelakkan orang ramai, hari bekerja adalah masa terbaik untuk meneroka taman.

Menaiki teksi dari bandar Tawau akan dikenakan biaya sekitar RM30.00 (satu arah). Adalah disyorkan bahawa anda membuat susunan kembali dengan pemandu teksi anda.

Port Air Terjun Terbaik Di Sabah

Pengangkutan awam tidak tersedia di kawasan ini tetapi anda boleh menempah pengangkutan pulang dari kaunter-kaunter Taman Sabah. Sebuah kereta dari Koperasi KOKTAS Sabah Berhad akan menghantar anda kembali ke bandar Tawau dengan bayaran kira-kira RM30-RM45.

Pemegang MyKad (18 tahun dan ke atas): RM3.00

MyKad (bawah 18 tahun): RM1.00 Lain-lain

(18 tahun dan ke atas): RM10.00 Lain-lain (di bawah 18 tahun): RM6.00

Hutan lipur kawang

Port Air Terjun Terbaik Di Sabah

Port Air Terjun Terbaik Di Sabah

Ulu Kionsom WaterfallPort Air Terjun Terbaik Di Sabah

 

Kionsom Fall, terletak di Inanam, adalah air terjun yang paling dekat ke Kota Kinabalu, sekitar 25 km atau 30-40 minit memandu dari bandar.

Air terjun ini terkenal di kalangan penduduk tempatan dan boleh dikunjungi terutama pada hujung minggu & cuti. Apabila anda datang dari bandar Kota Kinabalu, hanya ikut arahan ke Inanam. Di Inanam anda mengambil bahagian di bulatan ke Jalan Kionsom. Di penghujung jalan ini, hanya selepas kampung Mari Mari, anda akan mendapati taman air terjun.

Port Air Terjun Terbaik Di Sabah

air terjunnya mempunyai empat  dari pelbagai jenis. Tingkat pertama dan kedua mudah diakses dengan menggunakan jalan yang disimen.  ketiga tidak boleh diakses. Untuk pergi ke peringkat terakhir, anda perlu bergegas ke cerun. Berhati-hati setiap langkah, batu dan akar boleh menjadi sangat licin.

Untuk lokasi Klik SINI

 

Artikel Berkaitan

Back to top button