Digelar ‘Queen of Ice Cream’ Malaysia
Dinamakan Sempena ‘Nickname’ Di Sarawak, Jenama Aiskrim Gula Apong Ini Kini Di Tahap Antarabangsa. Kebanyakan anda mungkin pernah mendengar jenama ‘Mokti’s Ice Cream’ iaitu jenama aiskrim yang specialise membuat aiskrim gula apong.
Tetapi tahukah anda bahawa kisah di sebalik jenama ini mempunyai hubungan rapat dengan Sarawak? Apa yang lebih menarik ialah dalam tempoh empat tahun sejak penubuhannya, Mokti’s Ice Cream kini telah mula beroperasi di peringkat antarabangsa – menarik minat warga asing untuk mencuba aiskrim gula apong yang ikonik ini.
Pengasas menemui aiskrim gula apong di Sarawak
Kisah di sebalik penubuhan Mokti’s Ice Cream telah dikongsi di Twitter oleh Richard Ker, yang sejak itu mendapat perhatian daripada netizen khususnya warga Sarawak.
Pengasas jenama ini ialah Siti Fatimah Adnan, seorang wanita dari Perlis yang juga memiliki ijazah dalam bidang Teknologi & Pengurusan Perladangan dari UiTM.
Pernah menetap di Bintulu, Sarawak, sebagai suri rumah selama dua tahun, di sinilah beliau menemui ais krim gula apong yang terkenal.
Apabila Siti pulang ke kampungnya pada tahun 2014, beliau tidak menemui mana-mana kedai yang menjual aiskrim gula apong dan memberinya idea untuk membuatnya sendiri!
Menghadiri kursus untuk membuat aiskrim
Setelah mengikuti kursus membuat aiskrim untuk mempelajari asasnya, beliau bereksperimen untuk mencipta ais krim gula apong versinya sendiri dan menggalakkan saudara maranya mencubanya.
Pada masa ini, versi aiskrim gula apong beliau diperbuat daripada 95% gula apong dan 5% susu.
Beliau akhirnya membuka cawangan pertamanya di Perlis, dipanggil ‘Q Ice Cream’ tanpa sebarang penjenamaan yang proper.
Difahamkan, kedai dibukanya itu adalah kedai aiskrim gula apong pertama yang dibuka di utara dan dijual RM2 secawan dengan 2 topping percuma.
Hasil daripada pembukaan itu menyaksikan populariti kedai tersebut tular di media sosial. Namun begitu, beliau menghadapi kesukaran selama beberapa tahun tetapi tetap disokong oleh suami dan keluarganya.
Jenama dinamakan sempena nama panggilan di Sarawak
Akhirnya, Siti menjenamakan semula aiskrimnya kepada ‘Mokti’s Ice Cream’, sempena nama panggilan yang diberikan oleh keluarga suaminya di Sarawak. Untuk pengetahuan anda, ‘Mokti’ adalah singkatan untuk Mok Fatimah!
Hanya dalam tempoh 4 tahun, Siti kini menjadi pemilik kepada 85 cawangan, termasuk yang difrancaiskan oleh usahawan lain dan mengendalikan 3 kilang untuk membekalkan kedainya.
Pada awal tahun 2023, beliau telah membuka cawangan antarabangsa pertamanya di Istanbul, Turki, yang menghidangkan gelato, kopi dan banyak lagi!
Siti masih terus bekerja keras untuk mengembangkan perniagaannya dan beliau telah menjadi inspirasi kepada orang ramai, terutamanya bakal usahawan. Semoga perniagaan beliau terus maju jaya!