Mari kita sama-sama ketahui makanan unik masyarakat Sarawak yang ramai tak tahu ni!
Selain Laksa Dan Mi Kolok, Ketahui 3 Hidangan Unik Tapi Underrated Di Sarawak Ini. Tahukah anda selain daripada laksa Sarawak dan Mi Kolok, ada 3 lagi hidangan yang underrated tapi memang sedap dan menjadi makanan kegemaran masyarakat di sini.

1. Tomato Mee
Tomato mee merupakan antara makanan unik masyarakat Sarawak yang kurang popular tapi memang enak! Sekiranya anda mencari makanan eksklusif di Sarawak, tomato mee ini merupakan hidangan yang sesuai untuk semua orang. Anda juga boleh membuat pilihan mee yang anda ingin seperti crispy mee, kueh teow mee ataupun mee kuning.

Disediakan dengan menggunakan mee pilihan kita, kemudiannya dihidangkan bersama kuah tomato pekat dimasak bersama makanan laut seperti udang, sotong atupun bagi sesiapa yang allergic seafood anda boleh memilih ayam.

2. Lumek Pais
Ikan lumek atau nama scientificnya iaitu “Harrpodon Nehereus” merupakan ikan yang amat digemari oleh orang tempatan di sini. Ikan ini terbaik jika dibuat pais tetapi ikan ini agak sukar ditemui jika ianya bukan musimnya.

Lumek pais merupakan hidangan di mana ikan ini diperap dan dimasak dengan daun pisang. Ikan ini juga boleh dimasak dengan cara lain juga seperti sup, goreng kunyit dan juga boleh dijadikan cucur lumek.

3. Ka Chang Ma
Ka Chang Ma merupakan sebuah hidangan ayam yang dimasak menggunakan rempah istimewa iaitu (motherwort) dan ia merupakan satu hidangan berkhasiat tetapi sedap. Hidangan ini asalnya daripada China, Hakka dan hidangan ini sebenanya kalau mengikut resepi asalnya, menggunakan alkohol.

Walaupun resepi asalnya ada menggunakan alkohol, namun ia juga mempunyai versi halal. Hidangan ini amatlah sesuai bagi wanita yang berpantang selepas bersalin, orang yang sakit atau untuk sesiapa sahaja ingin mencubanya. Jika anda cuba Ka Chang Ma ayam ini, anda pasti tidak akan menyesal kerana rasanya memang unik.