“Rasanya tak sama macam kat Semenanjung”
Selepas Laksa Sarawak, Wartawan Ini Puji Keenakan Ais Krim Gula Apong. Beberapa hari lepas, tular di laman tiktok apabila wartawan dan produser terkenal Azrul Affandi memuat naik satu video beliau berkongsi pengalamannya mencuba laksa Sarawak.
Kagum dengan keenakan laksa tersebut, video beliau mula tular di laman tiktok dan mendapat perhatian khususnya warga Sarawak. Terbaru, beliau memuat naik satu lagi video di mana beliau mencuba pencuci mulut terkenal bagi warga Sarawak mahupun pelancong setiap kali datang ke Sarawak iaitu ais krim gula apong.

Ais krim gula apong terkenal dengan perisa manis dan pekat yang dihasilkan daripada gula apong, sejenis gula merah yang dihasilkan daripada nira pokok nipah.
Pekat, likat dan padu!
Ais krim gula apong Sarawak sering dihidangkan dengan tambahan kacang tanah panggang yang ditumbuk halus. Kacang tanah ini memberikan rasa rangup dan tekstur yang menyelerakan. Beberapa penjual ais krim gula apong Sarawak juga menambahkan cornflakes, oreo ataupun milo untuk memberikan rasa yang lebih sedap dan manis.

Kali ini, beliau mencuba ais krim gula apong yang terkenal di bandar Kuching iaitu IG ais krim yang terletak di stesen bas Waterfront, Kuching.
Jangan lupa cuba sekiranya ke Sarawak
Menariknya, walaupun beliau pernah mencuba ais krim gula apong di Semenanjung, tetapi menurutnya ais krim gula apong di Sarawak lebih sedap, pekat dan likat!

Tambahnya, tidak hairanlah orang ramai beratur panjang di kedai tersebut kerana sudah diakui kenikmatannya setelah beliau mencuba beberapa suap.
Bukan itu sahaja, beliau juga sempat memberitahu kepada penonton untuk mencuba ais krim gula apong di IG ais krim ini sekiranya ke Sarawak!