Siapa di antara korang yang kenal dengan sejenis siput eksotik ini?
Digelar Abalone Sarawak, Kenali Lelitak Makanan Eksotik Masyarakat Iban Di Sri Aman. Untuk pengetahuan anda, Kelitak atau Lelitak merupakan makanan eksotik bagi masyarakat Iban di Sri Aman. Lelitak ataupun nama saintifik nya ialah Onch Slug dikategorikan dalam keluarga Onchidiidae iaitu siput laut pulmonate.
Namun, ada juga yang mengatakan bahawa Lelitak ini juga boleh dikategorikan dalam sejenis lintah (slug) kerana bentuknya yang licin seolah-olah sama akan lintah. Lelitak ini biasanya terdapat di pinggir sungai dan kawasan basah dan sembap seperti sawah padi.
Ada yang gelarnya sebagai Abalone versi Sarawak!
Jika anda melihatnya, mungkin anda akan merasa geli kerana rupa bentuk siput ini licin dan melekit kerana ianya siput tanpa cengkerang. Tetapi menurut masyarakat Iban, Lelitak ini sangat sedap dan boleh dimasak dengan pelbagai cara. Menarik kan?
Ada yang mengatakan bahawa Lelitak ini merupakan Abalone versi Sarawak. Kenapa? Ini kerana rupa bentuknya yang seakan-akan mirip dengan abalone apabila dimasak untuk dijadikan hidangan. Unik sungguh!
Lelitak ini juga dijadikan menu hidangan buat masyarakat Iban, apabila ada apa-apa perayaan.
Ada juga yang mengatakan bahawa lelitak ini jika dimasak akan mempunyai tekstur yang lebih lembut berbanding daging ayam. Bahkan ada yang menyamakan ia dengan rasa pedal ayam. Lelitak ini boleh dimasak goreng kicap dan direbus dengan sayur pucuk manis/cangkuk dan dimasak goreng cili atau sebagainya.
Harga Lelitak ini boleh mencecah sehingga RM12 sekilo di pasaran. Satu besen Lelitak boleh habis dijual dalam tempoh sehari sekiranya penduduk luar bandar membanjiri kawasan Pasar Tamu Sri Aman untuk memberi lauk-pauk di situ pada hari cuti umum.
Bagi anda yang pernah rasa Lelitak ini, jom kongsikan pendapat di ruangan komen! Min pun nak tahu rasanya macam mana hehe..