Pelancaran arak pertama Sarawak ini merupakan tanda bahawa Sarawak boleh bersaing dalam industri arak antarabangsa.
Arak Buatan Tempatan Sarawak Yang Pertama, 1602 Beer Dilancarkan Secara Rasmi Hari Ini. Hari ini adalah hari yang bermakna bagi Sarawak apabila sebuah syarikat tempatan telah mengeluarkan arak pertama mereka.
Ini merupakan perkembangan besar dalam industri arak di negara ini dan merupakan tanda bahawa Sarawak benar-benar boleh memproduksi arak yang berkualiti.

1602 Craft Beer kini boleh didapati di beberapa kedai makan, pusat hiburan dan pasar mini di Kuching dan Sibu
Arak ini diproduksi oleh pengarah kraft yang berpengalaman dan berdedikasi dan memastikan bahawa setiap titisan arak memenuhi standard kualiti yang tinggi. Proses pembuatan arak juga dilakukan secara tradisional dengan menggunakan bahan-bahan berkualiti tinggi dan teknik-teknik yang terbukti berkesan.
Menerusi media tempatan, Ketua Pegawai Kewangan Global Sales and Marketing Sdn Bhd Wong King Wei menjelaskan tahun 1602 adalah ketika salah satu peta terawal Borneo mula diterbitkan berdasarkan pengembaraan seorang pengembara yang berlabuh di pulau itu.

1602 Craft Beer adalah buatan tangan oleh pakar bru Malaysia Randy Liew dan Hans Gerner dari Bavaria, Jerman
Menurutnya, 1602 Craft Beer akan memperkenalkan semula Borneo, membuktikan Sarawak sebenarnya boleh mengeluarkan birnya sendiri, dan menandakan negeri itu sebagai antara pengeluar bir dunia.
Beliau mendedahkan bahawa 1602 Craft Beer adalah buatan tangan oleh pakar bru Malaysia Randy Liew dan Hans Gerner dari Bavaria, Jerman.
Penggemar arak boleh merasai perbezaan antara arak tradisional dan arak yang diproses dengan teknologi moden. Arak ini memiliki rasa yang unik dan kompleks yang membedakannya dari arak lain di pasaran. Ini adalah hasil dari pengalaman dan keahlian pengarah kraft yang memastikan bahawa setiap botol arak memiliki citarasa yang tak terlupakan.
Pelancaran arak pertama Sarawak ini merupakan tanda bahawa Sarawak boleh bersaing dalam industri arak antarabangsa. Ini juga merupakan langkah besar bagi Sarawak untuk memperkenalkan produk mereka kepada dunia dan membuktikan bahawa Sarawak boleh menjadi salah satu pengeluar arak terkemuka di dunia.

Antara arak pilihan yang dikeluarkan pada hari ini adalah Extra Dark, Lager, Pale Ale dan Wheat.
Dengan pelancaran arak pertama Sarawak ini, penggemar arak boleh merasai keunikan dan kekayaan rasa arak yang hanya boleh didapati di Sarawak. Ini adalah peluang besar bagi Sarawak untuk mempromosikan produk mereka dan memperkenalkan budaya mereka kepada dunia.
1602 Craft Beer kini boleh didapati di beberapa kedai makan, pusat hiburan dan pasar mini di Kuching dan Sibu. Ia tidak lama lagi akan tersedia di Miri dan Kota Kinabalu, serta Kalimantan Barat.
Sudah tiba masanya untuk Sarawak memperkenalkan produk mereka kepada dunia dan membuktikan bahawa mereka boleh bersaing dalam industri arak antarabangsa. Kita semua harap bahawa pelancaran arak pertama Sarawak ini akan menjadi kejayaan besar bagi negara ini dan memberikan manfaat yang besar kepada industri dan rakyat Sarawak.
