Anda dinasihatkan untuk segera bertukar kepada periuk nasi yang baharu jika anda ternampak kesan bercalar pada periuk nasi lama anda
Boleh Membawa Kesan Kepada Kesihatan, Hati-Hati Guna Periuk Nasi Yang Bercalar. Kadang-kadang, kita terlepas pandang sedikit calar dalam periuk nasi kerana kita fikir ia tidak berbahaya kepada kita.
Namun, tahukah anda ia bahaya untuk menggunakan periuk nasi yang sudah mempunyai kesan calar yang ketara? Malah, menggunakan periuk nasi yang tercalar sebenarnya berbahaya kepada kesihatan kita dalam jangka masa panjang.
Ketahui periuk nasi diperbuat daripada bahan apa
Sebelum mendalami keselamatan periuk nasi tercalar, kita perlu tahu terlebih dahulu periuk nasi diperbuat daripada bahan apa.
Untuk pengetahuan anda, periuk dalam periuk nasi diperbuat daripada logam dengan keupayaan pengaliran haba yang baik. Bahan seperti aluminium, keluli tahan karat (stainless steel), tembaga dan besi tuang sering digunakan untuk membuat periuk dalaman.
Kebiasaannya, bahan aluminium kebanyakan digunakan sebagai bahan untuk membuat periuk nasi kerana bahan ini mempunyai kekonduksian haba yang tinggi berbanding dengan logam lain, serta ia lebih murah dan lebih mudah diperolehi.
Pada permukaan aluminium terbabit, biasanya akan ada satu lapisan salutan tidak melekat ditambah untuk mengelakkan nasi melekan pada periuk selepas masak. Bahan ini digelar sebagai teflon dan bahan ini selalunya disalut pada permukaan periuk atau kuali untuk memberikan ciri tidak melekat pada alat memasak – ia juga kalis air, tidak mudah dihakis dan tidak reaktif.
Seperti yang dinyatakan di atas, teflon merupakan bahan kimia yang tidak reaktif dan ia akan mula merosot apabila dipanaskan pada suhu 260°C dan mula ‘mereput’ apabila mencapai suhu melebihi 350°C.
Material dalam periuk diperbuat daripada aluminium yang boleh mengganggu saraf dan merendahkan imuniti
Suhu maksimum periuk nasi ialah 100°C, lebih daripada itu periuk nasi akan dimatikan atau dipanaskan sendiri.
Apabila bahagian dalam periuk nasi tercalar, wujudnya kebimbangan salutannya akan mengelupas dan jatuh ke dalam nasi, yang kemudian dimakan oleh manusia.
Termakan cebisan teflon secara tidak sengaja tidak membahayakan kesihatan – seperti yang dinyatakan di atas, bahan ini tidak reaktif dan tidak bertindak balas terhadap sel-sel badan. Walau bagaimanapun, apabila salutan teflon mula terkopak, terdapat satu bahan yang anda harus berhati-hati.
Apabila salutan teflon terbabit terkopak, ia akan meninggalkan aluminium (yang merupakan bahan yang digunakan untuk membuat periuk nasi) terdedah kepada permukaan.
Aluminium ini yang boleh menyebabkan kesan kesihatan negatif pada tubuh seseorang seperti meracuni sistem saraf dan ia dikaitkan dengan beberapa masalah kesihatan seperti imuniti rendah dan penyakit serius lain seperti Alzheimer dan Parkinson.
Secara adilnya, dalaman periuk nasi yang tercalar tidak semestinya menyebabkan risiko kesihatan kerana pengambilan kuantiti aluminium yang banyak sebenarnya akan menyebabkan masalah kesihatan yang teruk.
Walau bagaimanapun, ia adalah lebih baik untuk menukar periuk nasi anda sebaik sahaja anda mendapati periuk nasi anda mempunyai calar di dalamnya. Sebaiknya, tukar terus periuk nasi anda ke periuk nasi yang diperbuat daripada stainless steel!