I Love Borneo I Love Borneo
  • Cerita Borneo
  • Tempat
  • Aktiviti
  • Event
  • Makan
Search
Part Of Borneo Digital
Reading: Kenali 4 Jenis Buah Rare Yang Hanya Boleh Anda Temui Di Sarawak
Aa
I Love Borneo I Love Borneo
Aa
  • Cerita Borneo
  • Tempat Menarik
  • Tempat Makan
  • Event Menarik
  • Aktiviti Menarik
  • Berita Malaysia
  • Berita Dunia
Search
  • Cerita Borneo
  • Tempat
  • Aktiviti
  • Event
  • Makan
Follow US
  • Polisi Kerahsiaan
  • Terma Dan Syarat
Part Of Borneo Digital
Cerita Borneo

Kenali 4 Jenis Buah Rare Yang Hanya Boleh Anda Temui Di Sarawak

Oleh Nur Afifah 1 September 2020
Kongsi
4 Min Bacaan

Pernahkah anda merasa buah-buahan eksotik ini?

Kenali 4 Jenis Buah Rare Yang Hanya Boleh Anda Temui Di Sarawak. Disebabkan kedudukannya di sebuah kepulauan, kepelbagaian flora dan faunanya pasti sedikit berbeza dengan tumbuhan yang ada di tanah besar seperti di Semenanjung Malaysia.

Malah, ada di antaranya yang tumbuh spesifik di sini dan menjadi makanan kegemaran penduduk tempatan.

Untuk artikel kali ini, kami kongsikan kepada 4 jenis buah rare dan eksotik yang hanya boleh anda temui di Sarawak.

1. Dabai

Kenali 4 Jenis Buah Rare Yang Hanya Boleh Anda Temui Di Sarawak
Sumber foto : Pentadbiran Bahagian Sibu

Buah dabai merupakan buah ikonik yang sering diburu oleh penduduk tempatan apabila tiba musimnya. Dengan nama saintifik Canarium odonthophyllum, buah ini berbentuk bujur kecil dengan kulit hitam berkilau. Isinya pula berwarna krim kekuningan dengan rasa berlemak.

Di Sarawak, buah dabai yang terbaik biasanya ditemui di Sibu. Ini kerana dabai Sibu mempunyai baka buah yang berisi tebal dengan biji yang nipis. Malah, rasanya juga sangat lunak dan berlemak. Namun demikian, apabila sudah tiba musimnya, buah ini dijual merata-rata di seluruh Sarawak.

Buah ini perlu direndam di dalam air panas terlebih dahulu bagi melembutkan isinya sebelum boleh dimakan.

Kalau dah masak, apa lagi? Cicahlah dengan kicap masin atau garam dan makan bersama-sama nasi panas. Memang terangkat!

2. Engkalak

Kenali 4 Jenis Buah Rare Yang Hanya Boleh Anda Temui Di Sarawak
Kenali 4 Jenis Buah Rare Yang Hanya Boleh Anda Temui Di Sarawak

Buah engkalak pula merupakan buah yang berwarna merah jambu. Buah ini juga merupakan tumbuhan eksotik yang berada dalam keluarga buah Avokado iaitu Lauraceae.

Maka, tidak hairanlah jika rasanya seakan-akan buah avokado namun dengan tekstur isi yang lebih cair dan berkrim.

Buah berbentuk bulat merah jambu ini tidak dijual di Semenanjung Malaysia. Bahkan di Sarawak, buah ini juga jarang ditemui melainkan tiba musim berbuah dan dijual di pasar tamu. Walau bagaimanapun, ia dijual dengan harga yang sangat murah iaitu sekitar RM 5 ke bawah untuk 8 hingga 15 biji buah.

Sama seperti buah dabai, engkalak juga dicelur atau dicelup dalam air suam untuk melembutkan isinya. Kemudian, ia dimakan bersama dengan garam.

3. Ucung

Kenali 4 Jenis Buah Rare Yang Hanya Boleh Anda Temui Di Sarawak
Sumber foto : Sorot Borneo

Buah ucung atau juga dikenali dengan nama buah belimbing hutan adalah buah eksotik yang dijumpai di kawasan hutan di Sarawak dan juga Kalimantan Barat.

Buah ucung merupakan buah yang menyerupai buah belimbing namun bersaiz sedikit kecil dan berwarna merah. Isinya pula berwarna putih dan mempunyai rasa seakan-akan buah rambai.

Sumber foto : Facebook

Masyarakat di Sarawak kebiasaannya menjadikan buah ucung ini sebagai jeruk bagi memastikan ia tahan lama dan dapat dimakan berserta dengan kulitnya sekali.

4. Terung Dayak

Walau pun tidak ketahui dengan jelas asal usul buah ini, namun terung dayak atau terung asam dayak kebanyakannya dijumpai di Sarawak.

Kenali 4 Jenis Buah Rare Yang Hanya Boleh Anda Temui Di Sarawak

Buah berbentuk bulat ini berwarna kuning dan kadang-kadang berwarna jingga. Terung asam dayak ini juga tidak boleh dimakan secara mentah dan mesti dimasak terlebih dahulu.

Dari segi kulinari, ia digunakan secara meluas dalam masakan Sarawak terutamanya dalam hidangan rebus dan sup. Terung asam dayak ini sesuai dicampur bersama masakan sup ikan bagi melengkapkan perisa masam dalam masakan.

Sumber foto : Youtube

Adakah anda pernah merasa buah-buahan ini? Kongsikan pendapat anda tentang rasa buah-buahan ini. Apatah lagi jika anda baru pertama kali merasainya.

Baca juga artikel lain :

Kongsi Artikel Ini
Facebook Twitter Whatsapp Whatsapp Telegram
Previous Article Tahukah Anda Sarawak Pada Suatu Ketika Dahulu Mempunyai 5 Kingdom? Tahukah Anda Sarawak Pada Suatu Ketika Dahulu Mempunyai 5 Kingdom?
Next Article Check-In Di Kaunter Bakal Dikenakan Caj, AirAsia Galak Untuk Daftar Secara Online Atau Kiosk Check-In Di Kaunter Bakal Dikenakan Caj, AirAsia Galak Untuk Daftar Secara Online Atau Kiosk

Teruskan Berhubung

99k Followers Like
19.2k Followers ikuti
5.1k Followers ikuti
3.7k Subscribers Subscribe
Telegram ikuti

Artikel Tajaan

TEGAS Tech Immersion 2023, Program Penempatan 6 Bulan Khas Untuk Bakat Teknologi Sarawak
#innovatesarawak 27 Januari 2023
TEGAS Digital Village Cipta Sejarah, Dinobat Anugerah Berprestij BrandLaureate 2022
#innovatesarawak 8 Disember 2022
Bina Startup Berteraskan Sekuriti Makanan Dalam Masa 54 Jam Menerusi Program Ini
#innovatesarawak 25 Ogos 2022
Ini 5 Laman Percuma ‘Digital Marketing’ Yang Ramai Tak Tahu
#innovatesarawak 3 Ogos 2022
Follow US

A Part Of Borneo Digital

  • Polisi Kerahsiaan
  • Terma Dan Syarat
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?